Građani “opsjedaju” domove zdravlja, sve više oboljelih

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Iz Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu jučer su priopćili da je zdravstveno stanje pacijenta u Jedinici internističke intenzivne njege vrlo teško, da je priključen na mehaničku ventilaciju uz hemodinamsku potporu te da se nad njim provodi konstantan liječnički nadzor.

U TŽ-u se ne rade testovi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su kazali s KCUS-a, radi se o šezdesetogodišnjaku koji je primljen prije tri dana. Na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a trenutačno je hospitalizirano 29 pacijenata. Od tog broja 18 pacijenata je s potvrđenim H1N1, četiri pacijenta s gripom A, a sedam pacijenata je u radu. Na Klinici za infektivne bolesti dosad je pregledano 556 pacijenta sa simptomima gripe. U Kliničku mikrobiologiju KCUS-a 20. siječnja pristigla su 22 uzorka za testiranje na gripu H1N1, a nakon testiranja je utvrđeno da je deset uzoraka pozitivno, a svi su iz Sarajeva.
Liječnici u Federaciji i u RS-u upozoravaju građane da zbog blagih simptoma ne dolaze u domove zdravlja jer je to jedan od načina da pokupe virus. Preporuča se kućno liječenje ako se radi o blažem gripoznom stanju jer dnevno, kako kažu iz Kliničkih centara, na preglede dolaze stotine građana sa simptomima gripe.
Iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli su rekli da je hospitalizirano 26 pacijenata koji imaju simptome gripe, a koliko pacijenata je zaraženo virusom H1N1 nije poznato, budući da iz ovog kliničkog centra nisu upućivali molekularne testove u Sarajevo jer nije bilo težih slučajeva. Dvoje djece hospitalizirano je u Dječjoj klinici, jedna osoba u Klinici za anesteziologiju i reanimaciju dok se ostali oboljeli nalaze u Klinici za infektivne bolesti.
Na brze testove u ovoj županiji bilo je pozitivno 11 osoba. U UKC-u Tuzla odlučili su ne raditi molekularne testove za sve pacijente jer je njihovo stanje stabilno, pod cjelodnevnim su nadzorom i pruža im se adekvatna medicinska pomoć. Iz UKC-a Tuzla nisu mogli reći koliko ljudi na području TŽ-a je oboljelo od pandemijske gripe. Molekularni nalaz koji bi to mogao potvrditi radit će se ukoliko bude iznimno teških slučajeva što, kada su u pitanju trenutačno hospitalizirani pacijenti, nije slučaj.

U RS-u teška situacija

Po informacijama pristiglim u Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske jučer i prekjučer prijavljeno je 20 novih oboljelih osoba pozitivnih na gripu H1N1.
U Kliničkom centru Banja Luka hospitalizirano je 26 novih pacijenata od kojih je 15 oboljelih bilo pozitivno na brzi test, a 11 negativno. Također u Bolnici u Prijedoru hospitalizirana su dva nova pacijenta, a u Bolnici Kasindo 4 nova pacijenta od kojih je troje bilo pozitivno na brzi test i jedno negativno.
Trenutačno se u jedinici intenzivne medicine nalaze 2 pacijenta. Iz Instituta za zaštitu zdravlja RS-a kazali su da je u ovom entitetu trenutačno hospitalizirano ukupno 77 osoba, a u RS-u su do jučer službeno potvrđena ukupno 84 slučaja oboljelih od gripe H1N1. U Bolnici Kasindo u Istočnom Sarajevu kod dvoje djece je brzim testom ustanovljena prisutnost virusa H1N1, kao i kod jedne mlađe ženske osobe, kazala je glasnogovornica Odjela za infektivne bolesti ove bolnice Žanka Eranović.
Prema njezinim riječima, zdravstveno stanje oboljele djece uzrasta od četiri i sedam godina je stabilno. U BiH je dosad preminulo pet pacijenata oboljelih od virusa H1N1, jedno u RS-u i četvoro u Federaciji.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo/dnevni list

Vezani članci