Građani BiH najveći alkoholičari u Europi

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Ova informacija je zastrašujuća kada se zna da pola države gladuje, no brojni psiholozi smatraju da osobe koje se nađu u problemima i siromaštvu upravo u alkoholu vide jedini izlaz. Statistike koje su uradile brojne institucije u BiH pokazuju da je u BiH u prvih pola godine uvezeno 60,8 milijuna maraka piva, uglavnom iz regije.

Prema aktualnim statistikama, vidi se da se pivo iz uvoza sve više konzumira. U prilog tomu govori podatak da je uvoz piva za oko 1,7 milijuna maraka viši u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U istom razdoblju vrijednost piva iz BiH iznosila je 2,1 milijun maraka ili 128.973 marke manje u odnosu na isto razdoblje lani, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše piva, u vrijednosti od oko 33,3 milijuna maraka, uvezeno je iz Srbije te iz Hrvatske oko 22 milijuna maraka. Slijedi Slovenija iz koje je u BiH uvezeno piva u vrijednosti od oko 1,9 milijuna maraka, i Nizozemska s 1,8 milijuna maraka. Prema nekim podacima iz Odbora pivarske industrije BiH, strano pivo sudjeluje s oko 60 posto u ukupnoj prodaji u BiH, što znači da smo popili dodatnih oko 30 milijuna maraka domaćeg piva. Često se upozorava kako uvoz ovih proizvoda uništava bh. pivarsku industriju, koja je uslijed ogromne konkurencije i marketinga iz regije pala na koljena. Bh. pivari bezbroj puta su pozivali vlast da ograniči uvoz alkohola i piva u BiH i da im pomogne, a vlast bi se prilikom donošenja odluke o ovim zahtjevima trebala osvrnuti i na činjenicu da bi ograničavanjem uvoza pomogla i svojim građanima, koji su i službeno od Svjetske zdravstvene organizacije proglašeni najvećim alkoholičarima u Europi.

Da se radi o ogromnoj potrošnji alkohola u BiH, govore podaci Uprave za neizravno oporezivanje koji kažu da je u prošloj godini u BiH ukupno uvezeno više od 145 milijuna litara raznih alkoholnih pića ukupne vrijednosti 180,6 milijuna maraka, što znači da smo ove godine na dobrom putu da udvostručimo prošlogodišnju potrošnju.

Rekordi i prošle godine

I u prošloj godini najviše je uvezeno piva, oko 130 milijuna maraka. Prema istim podacima, u BiH je prošle godine uvezeno više od devet milijuna litara raznih vina u vrijednosti od oko 30 milijuna maraka. U tijeku 2010. u BiH uvezeno je žestokih alkoholnih pića u vrijednosti od 19,5 milijuna maraka, piše Dnevni list.

Najveći alkoholičari u Europi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom godine građani BiH su dobili i službenu potvrdu da su najveći alkoholičari u Europi. Naime, Svjetska zdravstvena organizacija početkom godine je priopćila da su građani BiH europski prvaci u konzumiranju alkohola jer godišnje u prosjeku popiju 56 litara čistog alkohola, što znači 140 litara 40 postotnog alkohola. Najveći dio alkohola, 73 posto, građani BiH uzimaju konzumiranjem rakije, naveli su iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Vezani članci