Gledanje napetih utakmica opasno za zdravlje

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Istraživači s University of Southern California su analizirali stopu smrtnosti u Los Angelesu u 2 tjedna nakon odigravanja Super Bowla, najvažnije utakmice američkog nogometa u kojoj su 1980. i 1984. godine sudjelovale momčadi iz tog grada.

Tako prikupljeni podaci su uspoređeni s podacima za godine u kojima Super Bowl nisu igrale momčadi iz Los Angelesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazalo se kako je nakon utakmice iz 1980. godine, u kojoj je momčad iz Los Angelesa izgubila nakon preokreta, rezultirala 15 posto većom smrtnošću muškaraca i 27 posto većom stopom smrtnosti kod žena u sljedeća 2 tjedna.

Rizik je bio najveći za osobe starije od 65 godina.

U Super Bowlu 1984. godine je pobijedila momčad iz Los Angelesa, što je dovelo do smanjenja stope smrtnosti u odnosu na ostale promatrane godine.

Istraživači pojašnjavaju kako navijači razvijaju emotivnu povezanost s momčadi za koju navijaju, što u slučaju poraza može dovesti do značajnog stresa.

To je posebno opasno za navijače s bolestima srca, pogotovo u kombinaciji s konzumacijom alkohola i masne hrane tijekom gledanja utakmice, kažu znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije istraživanje provedeno u Njemačkoj tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu 2006. godine je rezultiralo sličnim nalazima u danima kada je igrala njemačka reprezentacija.(Fena)

Vezani članci