Evo zašto teže podnosite alkohol nego kada ste bili mlađi

Vidi originalni članak
Čini vam ste da vam je svaki mamurluk sve gori i gori s godinama, a ono što je sada mamurluk nekada bi bio lagani umor? S medicinskog stajališta to vas ne treba čuditi.

S godinama se mijenja i sposobnost tijela da razgradi alkohol. Sve više konzumiramo alkohol, a naša tijela su sve manje otporna na to. James Galligan, profesor sa Sveučilišta u Michiganu, objasnio je: " Kada smo stariji, tijelo nam ne funkcionira tako dobro. Veće su šanse da ćemo imati više razine alkohola u krvi nego kada smo bili mlađi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijelo ne može više razgraditi alkohol jednako učinkovito odnosno enzimi koji su zaslužni za razgradnju ne rade savršeno.

To može biti povezano samo s procesom starenja ili s nekom bolešću. Nedavno istraživanje pokazalo je da su jetra i mozak sve osjetljiviji na toksičnost s godinama pa lošije reagiraju na alkoholna pića.

Postotak masnoće u tijelu, također, je povezan sa starenjem, a igra bitnu ulogu u razgradnji alkohola. Alkohol se distribuira u dijelovima tijela kojima dominira voda što znači da što je postotak masnoće u tijelu manji, to lošije reagirate na alkohol.