Dugotrajno studiranje snizuje krvni tlak

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
U Londonu je otkriven pozitivni učinak dugotrajnog studiranja na zdravlje ljudi. Snižavanjem krvnog tlaka učenje znatno smanjuje rizik od bolesti poput srčanog i moždanog udara, te otkazivanja rada bubrega.

Rezultati proučavanja objavljeni u časopisu BMC Public Health pokazuju kako je ovaj pozitivni učinak izraženiji kod žena nego kod muškaraca. Žene s niskim stupnjem obrazovanja imale su za 3,26 mmHg viši krvni tlak od žena s višim stupnjem obrazovanja.
Niže obrazovanje - više stresa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je također pokazalo kako osobe koje provedu kraće vrijeme u za knjigom obično obavljaju stresnije poslove koji se povezuju s povišenim krvnim tlakom.
Podatci za istraživanje su prikupljeni u razdoblju od 30 godina, a provođeni su na 4.000 ljudi. Ispitanici su bili podijeljeni u tri kategorije: oni s niskim stupnjem obrazovanja (12 godina), sa srednjim stupnjem (13 do 16 godina) i visokoobrazovani sa više od 17 godina školovanja, piše javno.hr.

- Manje obrazovane žene su sklonije depresiji, imaju veće šanse da budu samohrane majke i žive ispod praga siromaštva.- izjasnio se Eric Louks, profesor sa sveučilišta Brown.

Vezani članci