Droga i dalje prijeti: Hrvati eksperimentiraju već sa 14 godina - u modi osvježivači zraka

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...njihova djelavanja često su nepoznata, a posljedice u psihosocijalnom i zdravstvenom smislu ozbiljne. Hrvatsko tržište droga, čini se, drži korak s onim europskim - droga je lako dostupna, a s njom mladi eksperimentiraju sve ranije - već sa 14 godina, pokazalo je istraživanje koje je na inicijativu Vladina Ureda za suzbijanje zloporabe droga proveo Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet.

U borbi protiv ovisnosti sve je veći problem prisutnost takozvanih legalnih droga, odnosno proizvoda koji po definiciji nisu opijati, ali sadržavaju psihoaktivne tvari, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popularne psihoaktivne tvari

- Tržište novih droga toliko je dinamično da je vrlo teško držati korak. Samo na području Europe prošle godine zabilježena je 41 nova psihoaktivna tvar, a ove godine do kolovoza već njih 34 - rekla je Lidija Vugrinec, načelnica Odjela Nacionalne informacijske jedinice za droge.

Često je riječ o proizvodima na koje mnogi nikad ne bi posumnjali, poput osvježivača zraka. Takvi su proizvodi popularni u prvom redu među mladima jer su im financijski dostupni.

- Iako djelovanja tih droga nisu još u potpunosti poznata, kao ni rizici konzumiranja u psihosocijalnom i zdravstvenom smislu, te su tvari lako dostupne - rekla je Valentina Kranželić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Broj ovisnika nije porastao

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O prisutnosti pravih droga na tržištu provedeno je istraživanje na 620 dugogodišnjih ovisnika. Pokazalo se da su i one lako dostupne, a najviše se konzumiraju marihuana, kokain, heroin, metamfetamin... Tračak optimizma ipak ulijeva podatak da broj ovisnika nije drastično porastao.

- Prošle godine je bio najmanji broj novopridošlih ovisnika u sustav. Što se tiče tržišta, broj zapljena se već nekoliko godina kreće oko 6,5 do 7 tisuća broja zapljena - rekla je Sanja Mikulić, načelnica u Uredu za suzbijanje zloporabe droga.

U borbi protiv ovisnosti najvažnija je edukacija. Stoga Ured za suzbijanje zloporabe droga sustavno upozorava na svaki novi proizvod na našem tržištu koji sadržava psihoaktivne tvari.

Vezani članci