»Doktori« za krvnu sliku

Vidi originalni članak

Ako to ne činimo, dolazi do manjka crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), što može da izazove anemiju. Malokrvnost ili anemija je nedostatak hemoglobina ili eritrocita, piše nn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upotrebljavati u ishrani namirnice koje sadrže željezo je važno da se održi snaga u tijelu, jer je ono sastavni dio hemoglobina koji omogućava transport kiseonika u krvi.

Uz pomoć prirodnih "doktora" možemo spriječiti anemiju, ali i znatno popraviti krvnu sliku.

SOK DO CVEKLE: Ova "doktorka" za krvnu sliku bogata je željezom. Visok sadržaj antocijanina štiti eritrocite, adenin omogućava održavanje visokog broja leukocita. Pijte 1/2 litre dnevno soka od svježe samljevene cvekle, a zatim količinu smanjite na 1/4 litre.

ČAJ OD KOPRIVE: Osim što sadrži visok nivo željeza, odlično čisti organizam. Potopite 50 g svježih listova koprive 10 minuta u litru hladne vode i zatim zagrijte do ključanja. Neka odstoji 15 minuta, pa procijedite. Dnevno popijte tri dl čaja u tri do pet doza.

ČAJ OD VIRKA: Broj crvenih krvnih zrnaca povećava i čaj od virka, šumske jagode i rastavića. Jednake količine biljaka pomiješajte, prelijte sa 1/2 litra hladne vode i zagrijte do kijučanja. Ostavite da odstoji pola sata, pa procijedite. Čaj popijte u malim gutljajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KUPINOVO VINO: U posudu stavite dva kg zrelih kupina i 1/2 kg nerafinisanog šećera, pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu sedam dana. Osmog dana promiješajte i ostavite na hladnom još sedam dana. Procijedite, stavite da se izbistri i sipajte u sterilisane flaše. Čuvajte u frižideru. Dnevno pijte 100 ml prije jela.

JETRICA: Da povećate nivo željeza u vašoj krvi i držite crvena krvna zrnaca ćelija na stabilnom nivou, takođe vam mnogo pomaže i jetrica.

GROŽĐICE: Suho grožđe, ili grožđice, ima velike količine željeza. Ako ih svaki dan jedete, možete znatno popraviti krvnu sliku.

ŠPINAT I BROKULE: Ove dvije vrste povrća takođe imaju visok nivo željeza. Možete ih jesti sirove ili u salati, u jelu, čorbi i juhi. Ovo povrće je bogato vitaminom C, što će podstaknuti vaš nivo energije.

JAJA I NEMASNO MESO: Ove namirnice sadrže visok nivo željeza. Od mesa treba jesti zečetinu, janjetinu, teletinu, govedinu, piletinu bez kožice. Jaja i nemasno meso pomoći će vam da poboljšate krvnu sliku.

SUHE KAJSIJE I ŠLJIVE: Ovo suho voće pomaže da dodate željezo vašem tijelu. Treba ih svakodnevno koristiti kao zdrave grickalice.

GRAH, LEĆA I GRAŠAK: Ove namirice iz porodica mahunarki su bogati izvori željeza i pomoći će vam da popravite krvnu sliku. Konzumacija različitih vrsta graha, leća i graška će vam pomoći da dobijete širok spektar vitamina i minerala, što će popraviti vaše zdravstveno stanje.

MRKVA ZA TRUDNICE: Teško je održati potreban nivo željeza u trudnoći, ali ćete uz ovaj narodni recept uspjeti: 1/2 kg mrkve i 100 g hrena izrendajte, sameljite 250 g pečenih oraha, dodajte kašiku meda, sipajte u tegle i držite u frižideru. Tri puta dnevno uzimajte po kafenu kašičicu.

VITAMIN C: Voće kao što su narandže, jagode, kupine i maline su dobri izvori vitamina C. Taj vitamin pomaže vašem tijelu da apsorbuje željezo u krvi, što je od ključnog je značaja za poboljšanje krvne slike i cjelokupno zdravlje. Apsorpciju željeza u organizmu pomaže i folna kiselina.

Rezultat primjene ovih prirodnih lijekova možete da očekujete tek za mjesec dana. Zato morate biti uporni i ne smijete odustajati.

Što pomaže apsorpciji željeza?
- nemasno meso
- riba
- narandže
- narandžin sok
- dinja
- jagoda
- grejpfrut
- limun
- brokule
- kelj
- paradajz
- sok od paradajza
- krompir
- paprika
- bijelo vino

Što sprečava iskorištavanje željeza?
- crveno vino
- kava
- crni čaj
- integralne žitarice
- mekinje
- sojini proizvodi
- mlijeko

Vezani članci