Cigarete i alkohol udvostručili stopu raka usta

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Gotovo devet od deset slučajeva raka usta uzrokovano je pušenjem cigareta i ispijanjem alkohola, te prehranom siromašnom voćem i povrćem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alkohol, cigarete i nezdrava prehrana kojoj nedostaju nutrijenti dovela je do udvostručenja pojave raka usta, grla i jednjaka kod osoba mlađih od 50 godina. Rezultati su to petogodišnjeg škotskog istraživanja koje je financirala Europska unija.

Svake godine, rak gornjeg dišno-probavnog trakta uzrok je smrti za više od 100.000 osoba diljem Europe, a uključuje rak ustiju, grla i jednjaka.

"Vrste raka gornjeg dišno-probavnog trakta rastu diljem svijeta, a do sada je povećanje najviše zamijećeno kod osoba mlađih od 50 godina. Primjerice, svjedoci smo udvostručenja raka ustiju kod muškaraca starih između 40 i 49 godina iz Ujedinjenog Kraljevstva u posljednjih 20 godina", tvrdi profesor epidemiologije Gary Macfarlane, voditelj istraživanja.

Istraživači Sveučilišta u Aberdeenu su u svoju studiju uključili 350 pacijenata mlađih od 50 godina i 400 osoba bez ovih malignih bolesti. Ustanovili su kako je devet od deset slučajeva raka usta, grla i jednjaka uzrokovano pušenjem cigareta i ispijanjem alkohola, te prehranom siromašnom voćem i povrćem.

"Cilj našeg istraživanja bio je ustanovili jesu li pušenje, konzumacija alkohola i mali unos voća i povrća najznačajniji faktori za ove vrste raka u određenoj dobnoj skupini ili mogu li drugi `novi`faktori biti relativno važniji, poput genetike i zaraze", tvrdi Macfarlane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci naglašavaju važnost zdravog stila života u prevenciji mnogih vrsta raka, što podrazumijeva zdravu prehranu, tjelesnu aktivnost, smanjenu konzumaciju alkohola i izbjegavanje cigareta.

K. Horvat / ordinacija.hr

Vezani članci