Bolni sindrom u području kuka: Trohanterični Burzitis

Vidi originalni članak
Burzitis je upala burze. Burza je vrećica ispunjena tekućinom sa unutarnje strane zgloba smještena između ostalih tkivnih struktura. Njena uloga je smanjiti trenje između tetive i kosti, između dviju tetiva, između koštanih izbočina i same kože.
Od najčešćih uzroka tu su:

- upale,
- fizičke traume,
- loše držanje,
- aktivnosti koje zahtjevaju brze izmjene pokreta( biciklizam, trčanje).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijetko se pojavljuje kao primarna dijagnoza, češće je kao posljedica lumbalnih degenerativnih bolesti, artritisa kuka, te nakon tendinopatije glutealnog mišića ( musculus gluteus mediusa). Javlja se pretežno kod ljudi od 40-60 godina. Češće obolijevaju žene nego muškarci.

Simptomi

Od simptoma javlja se oštra, jaka bol u kuku ili stražnjici koja se širi u vanjsku stranu bedra prema koljenu. Bol se s aktivnostima pojačava te time onemogućava funkcije kao što su hodanje, sjedenje s prekriženim nogama te ustajanje iz čučnja. Moguća je pojava boli i u snu što uzrokuje poremećaje spavanja.

U većini slučajeva pri smanjenju aktivnosti smanjuju se ili nestaju simptomi u nekoliko tjedana. Na olakšavanje tegoba također utječe i smanjenje tjelesne težine.

Fizikalna terapija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuka je odmor, krioterapija nekoliko puta dnevno, anti-upalni lijekovi za smanjenje bolova i otekline, rasteretne vježbe te postepeno vježbe istezanja, elektroterapija, laser, ultrazvučna terapija te terapija inter X-om . Huber je izuzetno učinkovit za vraćanje atrofiranih mišića u normalnu funkciju i aktivnosti svakodnevnoga života.

Vezani članci