3 važna vitamina za zdravlje probave

Vidi originalni članak

1. Vitamin B

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vitamini B skupine se nalaze u proteinima kao što su riba, perad i mliječni proizvodi, ali i u lisnatom povrću i grahu. Oni pomažu u stvaranju crvenih krvnih stanica i pretvaranju hrane u energiju. Vitamini B skupine su topivi u vodi i trebaju biti dio svakodnevne prehrane. S obzirom da sudjeluju u razgradnji proteina, ugljikohidrata i masti, neophodni su za pravilan rad probave.

Vitamin B1 - također poznat kao tiamin, važan je u metabolizmu ugljikohidrata i reguliranju apetita. Najviše ga ima u cjelovitim žitaricama, mahunarkama i svinjetini.

Vitamin B3 - također poznat kao niacin, važan je za mnoge funkcije probavnog sustava, uključujući metabolizam ugljikohidrata, masti i alkohola. Nedostatak niacina može dovesti do bolesti poznate kao pelagra. Niacin se može naći u gljivama, lisnatom zelenom povrću, ribi i mesu.

Vitamin B6 - također poznat kao piridoksin, pomaže probavnom sustavu u razgradnji proteina. Možemo ga naći u mesu, ribi, jajima, mlijeku, špinatu, krumpiru.

Vitamin B7 - također poznat kao biotin, pomaže probavnom sustavu u proizvodnji kolesterola i razgradnji proteina, ugljikohidrata i masnih kiselina. Namirnice koje sadrže vitamin B7 su cvjetača, jetra, mrkva, gljive, sir i banane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vitamin B12 - također poznat kao kobalamin, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica, štiti srce i živčani sustav, a neka istraživanja pokazuju da pomaže u borbi protiv raka debelog crijeva i prevenciji Crohnove bolesti. Ima važnu ulogu u procesu pretvorbe ugljikohidrata u glukozu. Može se naći u namirnicama životinjskog podrijetla kao što su meso, riba, mlijeko i jaja.

2. Vitamin C

Vitamin C mnogi ljudi vežu za jačanje imuniteta i sprječavanje prehlada, no ovaj vitamin ne služi samo tome. On pomaže u probavi i apsorpciji željeza. Vitamin C pomaže tijelu proizvesti dovoljno kolagena za održavanje tkiva probavnog trakta. Možemo ga naći u agrumima, crvenoj paprici, crnom ribizu, kiviju, kelju, brokuli, kupusu, šipku, špinatu.

3. Vitamin D

Vitamin D pomaže tijelu apsorbirati kalcij i igra ključnu ulogu u funkcioniranju živca, mišića i imunološkog sustava. Studija iz 2015.godine navodi da su zdrave razine vitamina D povezane sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva.

Izvor: kiwi.hr

Vezani članci