23 posto muškaraca ne pere ruke nakon korištenja WC-a

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Tih 20 sekundi trenja s vodom i sapunom je jedna od najboljih mjera koje možete poduzeti za sprječavanje bolesti, tvrde stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoge zarazne bolesti poput gripe, prehlade, meningitisa ili infektivnog proljeva često se prenose s osobe na osobu nečistim rukama.

Istraživanje koje je provelo Američko udruženje za mikrobiologiju i Američki institut čišćenja pokazalo je kako 15 posto Amerikanaca ne koristi sapun i vodu nakon korištenja zahoda, no s druge strane, 85 posto osoblja u javnim zahodima pere ruke.

Ovo je terensko istraživanje pokazalo da muškarci imaju i gore higijenske navike od žena, s obzirom da 23 posto muškaraca nije opralo svoje ruke nakon korištenja zahoda, u odnosu na sedam posto žena.

Kako bi došli do ovih podataka, istraživači su zaposlili "špijune" u zahodima, koji su se pretvarali da se uređuju, no u stvari su pratili hoće li drugi oko njih oprati ruke ili ne. Svoje su oči držali na ukupno 6000 osoba dok su se tobože šminkali, popravljali frizuru ili odjeću.

Najmarljiviji i najčišći ispitanici bili su posjetitelji Muzeja znanosti i industrije u Chicagu (93 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mali je pomak zamijećen u higijeni Amerikanaca, s obzirom da je istraživanjem provedenim 2007. godine ustanovljeno kako 77 posto ispitanika koristi sapun i vodu za pranje ruku. Istraživači napominju kako je riječ o najboljim rezultatima od početka ovakvih istraživanja 1996. godine.

Osobe koje ne peru ruke nakon korištenja zahoda ugrožavaju svoje zdravlje, ali i zdravlje svih osoba s kojima dolaze u dodir, makar i neposredno, npr. putem kvake, držača u autobusu, vlaku i tramvaju ili rukovanjem.

"Tih 20 sekundi trenja s vodom i sapunom je jedna od najboljih mjera koje možete poduzeti za sprječavanje bolesti", tvrdi mikrobiologinja Judy Daly.

Rezultati su nedavno predstavljeni na konferenciji o zaraznim bolestima u Bostonu.

K. Horvat / ordinacija.hr

Vezani članci