10 namirnica koje će vam pomoći da bolje spavate

Vidi originalni članak

1. Žitne pahuljice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ih mnogi jedu za doručak, žitne pahuljice su odlična ideja za večeru, a pogotovo ako ih kombinirate s toplim mlijekom koji ima umirujući efekt. Mnoge vrste pahuljica sadrže vitamin b6 koji pomaže da spavamo bolje.

2. Humus

Slanutak u humusu je vrijedan izbor triptofana i vitamina b6 koji pomažu u proizvodnji hormona sna melatonina. Ako ste gladni, prije spavanja pojedite nešto ovog ukusnog bliskoistočnog namaza s integralnim kruhom ili krekerom.

3. Banana
Banane sadrže triptofan, ali i magnezij te kalij koji opuštaju mišiće, zbog čega omogućuju kvalitetniji odmor tijekom noći.

4. Cjelovite žitarice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bulgar, ječam i druge cjelovite žitarice su bogat izvor magnezija koji vam pomaže održati neprekinuti san. Uz to potiče proizvodnju inzulina koji triptofan čini aktivnijim u tijelu.

5. Sjemenke 

Od suncokreta preko lana do sezama, sjemenke su dobar izbor kada trebate nešto pojesti, a bliži se vrijeme počinka. Po svojim količinama triptofana usporedive su s purećim prsima, pa se nameću kao odlično rješenje za ljude koji ne jedu hranu životinjskog porijekla.

6. Kelj

Ova superhrana ima visoku koncentraciju kalcija koji pomaže u radu hormona sna melatonina.

7. Jogurt s medom

Toplo mlijeko je česti prirodni lijek protiv nesanice zbog visoke koncentracije kalcija koji pomaže ljudima da iskoriste blagodati triptofana i melatonina u tijelu. No bilo koji mliječni proizvod sadrži kalcij, pa prije spavanja možete isprobati i jogurt s malo meda.

8. Sir i krekeri

Preferirate li nešto konkretniju hranu, sir na integralnim krekerima će vam također pomoći u boljem noćnom počinku.

9. Orašasto voće

Orašasto voće poput badema, oraha i kikirikija sadrži umjerene količine triptofana, a istovremeno zasićuju pa su izvrsno rješenje za one koji ne vole ići na spavanje praznog želuca.

10. Riba poput lososa i tune

Da bi u krvotoku održali zdrave količine melatonina, jedite češće hranu bogatu vitaminom b6 kao što je losos ili tuna.

punkufer.hr

Vezani članci