10 načina kako poboljšati zdravlje

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
I, nemojte da se sve završi na današnjem danu - nastavite i sutra i prekosutra i svaki dan, piše minimagazin.info

Pijte više vode

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 90% našeg organizma se sastoji od vode te mu je ona potrebna za obavljanje skoro svih funkcija. Većina bolova i glavobolje se ne bi tako često pojavljivale da pijemo više vode.

Idite u brzu šetnju

Naše tijelo je napravljeno da se kreće. Srce je mišić kojem je, za optimalno funkcioniranje, potrebno kretanje. Još danas otiđite u brzu šetnju. Dvadeset minuta dnevno je sasvim dovoljno.

Šetnja u prirodi

Drvo i druge biljke redovno pretvaraju ugljik dioksid u oksigen i, zahvaljujući njima, mi možemo disati. Šetnja u prirodi će vam pomoći da bolje dišete, da se riješite bakterija i virusa, a može spriječiti čak i pojavu raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrlite dragu osobu

Kada zagrlite dragu osobu, vaš organizam otpušta "sretne" hormone, kao što je oksitocin, koji pomaže u borbi protiv depresije.

Jedite voće

Jedite bar 200 grama voća dnevno (grožđe, borovnice, trešnje, citrusi i slično). Voće sadrži velike količine fitonutrijenata, koji sprječavaju rizik od bolesti mozga, i kvercetina, koji pomaže ublažiti alergije i probleme sa disanjem.

Meditirajte

Odvojite malo vremena da sredite misli i da se isključite od tehnoloških uređaja. Meditacija i joga vam mogu pomoći da se osjećate uravnoteženo i spokojno.

Jedite salatu

Povrće i salate su bogat izvor vitamina, minerala, klorofila (on biljkama daje zelenu boju i poboljšava našu krv), enzima (poboljšavaju probavu i podižu energiju) i velikog broja fitonutrijenata.

Dišite duboko

Kad god možete, dišite duboko barem pet minuta. Istraživanja pokazuju da duboko disanje, čak i na nekoliko minuta, može sniziti nivo hormona stresa. Prevedeno: manja anksioznost, čvršći i bolji san i manja vjerojatnost debljanja.

Jedite užinu

Ali ne bilo kakvu! Bademi, kifla od integralnih žitarica ili jabuka će vam pomoći da popravite raspoloženje i da stabilizirate tjelesnu težinu zahvaljujući reguliranom nivou šećera u krvi.

Zaustavite se i pomirišite cvijeće

Doslovno! Prirodna aromaterapija će vas opusititi i vratiti energiju. Mirisanje cvijeća omogućava molekulama esencijalnih ulja da dođu u kontakt sa vašim senzornim sustavom - jedan od najbržih načina za ravnotežu hormona.

Vezani članci