Dani šparuga i sipa od 3. do 13. travnja

Vidi originalni članak
Kada pomislimo na sipe, prvo što nam pada na pamet je ukusni crni rižoto sa sipama koji predstavlja pravi klasik u hrvatskoj kuhinji ili pak na slasnu salatu od sipa pripremljenu u raznim varijacijama, bilo s krumpirom, maslinama, rokulom, rajčicama ili jednostavno - s nekoliko kapi vrhunskog istarskog ekstra djevičanskog maslinova ulja.

Ovo morsko blago koje se izlovljava u proljeće, kada temperatura mora pređe 14°C, među kuharima je vrlo omiljeno jer se može spravljati na bezbroj načina. Njezino crnilo zaštitni je simbol mnogih jela, pa čak i kruha, a može se pripremiti i sa šparogama, drugom namirnicom-vladaricom Istre u proljetnim danima. Divlja šparoga, ljekovita samonikla biljka gorkastog okusa, pravi je izvor vitamina i antioksidansa, a osim što blagotvorno djeluje na zdravlje, izvanredna je namirnica koja svakom jelu daje posebnu notu i pravi dašak autentičnosti teritorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijedni kuhari južne Istre pokazat će vam kako pripremati sipe i šparoge tijekom Gastronomskog proljeća kada će birani restorani, konobe pa i pizzerije na području Pule, Fažane, Vodnjana i Ližnjana ponuditi promotivne cijene za dva i tri slijeda na bazi ovih vrijednih namirnica. I zato - uputite se prema jugu Istre i okusite nove proljetne gastronomske užitke!

pulainfo.hr

Vezani članci