Ususret Međunarodnom danu volontera

Vidi originalni članak
Proglasila ga je Opća skupština Ujedinjenih naroda 17.12.1985. godine. Od tada se svake godine na današnji datum obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak - eng.International Economic and Socijalne Development, odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj obilježavanja tog dana je da se sve aktivnosti volontera učine vidljive na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Što je zapravo volontiranje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Volontiranje je organizirano dobrovoljno pružanje usluga ili obavljanje aktivnost od općeg interesa. Na razne načine se može volontirati: putem nevladinih organizacija ili kao član dobrovoljnog društva. Za volonterski rad ne isplaćuje se financijska naknada. Volontirati - "isplati" li se to uopće? Pogledajmo oko sebe. Primjetimo da je oko nas sve veći broj udruga, raznih društvenih i aktivnosti kojima se možemo pridružiti. Pored toga dobivamo izvanrednu priliku za "bonus osjećaja sreće", jer time smo prvenstveno pomogli sebi, kvalitetno ulažemo svoje vrijeme a i naučili smo nešto novo. Volontiranjem zapravo darujemo svoje vrijeme. Možemo izabrati dva načina kako proživjeti život. Puštajući da nam život prolazi dan za danom, u nekom lokalnom kafiću, samo sjediti i brojati kada će konačno doći noć i čekati novo jutro i tako redom ispočetka. Drugi način bi bio da se u svom lokalnom gradu raspitamo za humanitarne ili nevladine udruge i društva koja nas zanimaju. Zahvaljujući internetu, društvenim mrežama danas je lakše nego ikad doznati informacije o udruzi u kojoj želiš volontirati. Svakako je odličan savjet za motivaciju uključiti i svoje društvo. Puno je lakše u timu. Ujedno dobivamo priliku za upoznavanjem novih ljudi, širimo svoja prijateljstva te ulažemo u sebe.

Dakle, mogućnosti za volontiranje su brojne. Na nama je da odlučimo na koji način ćemo pomagati u lokalnoj ili široj zajednici. Na taj način usrećili smo ne samo druge već i sebe. Savijet - pokušajte, nećete se pokajati.


Ana Ćosić/Tomislavcity

Vezani članci