Tko sve "stanuje" u mostarskoj "Ćelovini"?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...mostarskog zatvora poluotvorenog tipa, poznatijeg kao "Ćelovina".

U KPZ-u Mostar kaznu za ratne zločine služi oko, kako iz Uprave tvrde, 20 zatvorenika. Bez obzira na brojnost i javnosti itekako poznate face, čiji su sudski procesi trajali godinama, u zatvoru nemaju većih problema po pitanju novih stanara osuđenih za ratne zločine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve se odvija prema planiranom. Gleda se jedino, ako su osuđeni za isto djelo, da ne leže zajedno u istim prostorijama. Svi imaju pravo na nesmetano komuniciranje, dopisivanje, telefoniranje, posjete...", rekli su "Dnevnom listu" iz Uprave KPZ-a Mostar.

Najpoznatiji stanar objekta na adresi Tvrtka Miloša 27 je, naravno, Branimir Glavaš. Hrvatski general i utemeljitelj HDSSB-a, osuđen zbog ratnog zločina nad Srbima u Osijeku 1991., u mostarskom zatvoru će odslužiti preostalih nešto više od šest godina kazne.

Glavaša je 2009. osudio Vrhovni sud Hrvatske, a Sud BiH u Sarajevu je prošle godine potvrdio tu presudu. Nakon toga Glavaš je smješten u zenički zatvor, da bi u lipnju ove godine uvažili njegov zahtjev i napokon ga prebacili u Mostar.

"Glavaš je jedan od boljih zatvorenika, s kojim nemamo nikakvih problema. Koristi sve privilegije. Ima pravo na posjete četiri puta mjesečno, a uz obitelj i prijatelje, posjećuju ga i stranački kolege iz HDSSB-a. Uglavnom on, kao i svi ostali, podnosi zahtjev tko će ga posjetiti", kazali su "Dnevnom listu" iz KPZ-a Mostar.

Na pitanje vodi li Glavaš iz zatvora predizbornu kampanju u susjednoj Hrvatskoj, odnosno donosi li glavne odluke i raspoređuje ljude na izbornim listama HDSSB-a, iz zatvora su rekli kako s time nisu upoznati, jer uz njega ne bude nitko kad mu ljudi dođu u posjet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Glavaša medijski najzanimljiviji zatvorenici u posljednje vrijeme su Mostarci osuđeni za slučaj 'Vojno'. Marko Radić, Dragan Šunjić, Damir Brekalo tek prije nekoliko dana prebačeni su u Mostar na odsluženje kazne.

Pravosnažnom presudom Suda BiH u ožujku ove godine Radić je osuđen na 21, Šunjić na 16, Brekalo na 20 godina.

"S njima također nemamo problema. Drže se svih pravila i ne stvaraju nikakve poteškoće", rekli su iz mostarskog zatvora.

Za razliku od novih stanara, Dominik Ilijašević Como već duže vremena služi kaznu u mostarskom KPZ-u. Nekadašnji zapovjednik kiseljačkih "Maturica", jedinice za specijalne namjene "Maturice" Hrvatskog vijeća obrane (HVO), dobio je 14 godina zatvora za zločine počinjene na području Kiseljaka i Vareša. Nakon dijela odslužene kazne u Zenici, na osobni zahtjev prebačen je u Mostar.

Mostarski Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa izgrađen je davne 1891. I do danas je sačuvao svoj vanjski izgled.

Tijekom 2008. godine izvršena je adaptacija i nadogradnja upravne zgrade, što je rezultiralo proširenjem smještajnih kapaciteta za osuđenike, s obzirom da su određene prostorije prizemnog dijela zgrade korištene za radne aktivnosti službenih osoba. U sastavu zatvora nalazi se i gospodarska jedinica "Radobolja", gdje se osuđene osobe bave uzgojem povrća, tovljenjem svinja, proizvodnjom jaja...

Vezani članci