Uhićen vođa hakerske bande koja je bila strah i trepet bankara

Vidi originalni članak
Ukrajinac javnosti poznat samo kao Denis K. i njegova banda četiri su godine bili strah i trepet banaka diljem svijeta te su im tijekom tog razdoblja ukrali oko milijardu eura. Jedna od metoda po kojoj je njegova banda bila poznata su napadi na bankomate koji bi, u određeno vrijeme, sami izbacivali velike količine novca, a kriminalci bi samo trebali biti na pravom mjestu u pravo vrijeme i napuniti torbe novcem.

Prema Europolu, uhićeni Ukrajinac razvio je dva opasna malwarea Carabank i Cobalt koji su godinama predstavljali globalnu prijetnju financijskim institucijama (od 2013. godine napadnuto ih je više od sto), a koliko je ovaj zloćudni softver opasan najbolje govori podatak da su putem Cobalta kriminalci samo jednim napadom mogli ukrasti 10 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Princip rada bio je sljedeći - zaposlenicima banaka poslani su phishing mailovi s malwareom, a zahvaljujući neopreznim zaposlenicima malware se raširio internom mrežom banaka i zarazio servere putem kojih su, među inim, kontrolirali i bankomate.

Nakon toga novac su krali najčešće na tri načina - prebacivanjem novca na svoje račune u stranim bankama, povećavanjem stanja na računima, nakon čega bi "mule" (sitni kriminalci koji su podizali novac koji su davali organizatorima akcije i za to dobivali proviziju) podizale taj novac s bankomata te upravljanjem samim bankomatima koji su izbacivali novac koji je samo trebalo pokupiti i staviti u torbe.

Sljedeći korak bio je kupovina kriptovaluta kako bi se sakrio svaki trag ukradenom novcu te su kriminalci tijekom godina ukrali više od milijardu eura bankama u Španjolskoj, Češkoj, Belgiji, Rumunjskoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama, no čini se kako bankari sada mogu odahnuti jer je u Alicanteu napokon uhićen Denis K.

vijesti.hr

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci