Profesor policiji prijavio autore stranice na fejsu-Uživo iz srednjih škola

Vidi originalni članak
Naša profa, nadimak joj je Masna... To su komentari ispod fotografija na Facebook-stranici "Uživo iz srednjih škola", koja je u nekoliko dana postojanja skupila više od 30.000 lajkova.

Upaljačem na sprej

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentari se uglavnom odnose na nastavnike koje učenici krišom snimaju tijekom sata i potom fotografije, popraćene vulgarnim opaskama, objavljuju na internetu. Fotografije prikazuju simulacije oralnog seksa, prljave zahodske školjke nakon velike nužde, učenike u opasnim situacijama poput sjedenja na visokom ormaru ili hodanja po zidu u zahodu. Jedna je učenica iz Osijeka upaljačem palila limenku sa sprejem!

- Istražili smo tko je ta učenica i pokrenuli postupak. Kad sam jutros otvorila tu stranicu, zgrozila sam se! Spadam u stariju generaciju prosvjetnih djelatnika, no vjerujem da i mlađi kolege ne mogu vjerovati da učenici imaju potrebu za objavljivanjem takvih fotografija - kaže Vlasta Opačak, ravnateljica Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića iz Osijeka. Uvjerena je da je takvo ponašanje posljedica nedostatka kućnog odgoja.

- Ako je roditeljima svejedno, mi možemo samo pisati rješenja, ali pomaka nema. Trebalo bi se time pozabaviti ministarstvo. Ovo je prevršilo svaku mjeru - smatra. Postupci su pokrenuti u više srednjih škola diljem Hrvatske koje su upozorene na neprimjerene sadržaje na Facebooku. Od 15. ožujka, kad je stranica otvorena, skupljeno je više stotina fotografija iz škola u Zagrebu, Splitu, Karlovcu, Vukovaru, Đakovu...

Za ukore ne odgovaraju

- Zabrinjavajuća je tendencija internetskog objavljivanja neprimjerenih i vulgarnih ponašanja naših školaraca. Društvene mreže samo pojačavaju društveni pritisak na pojedinca da se ponaša poput ostalih, makar to značilo kršenje školskog reda. Problemi u obrazovanju su duboki, a nesustavno provođenje reformi i štednja ih samo pogoršavaju - ističe prof. Miljenko Hajdarović iz udruge Nastavnici.org koja upozorava da odgojno-obrazovni sustav nije u skladu s vremenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Lani smo prikupili više od 8000 potpisa nastavnika i roditelja tražeći učinkovitije pedagoške mjere poput mogućnosti suspenzije učenika - napominje Hajdarović.

Autori stranice, anonimni, napisali su u uvodu da je svrha stranice zabava i smijeh!

- Administratori stranice nisu odgovorni za objavljen sadržaj niti su njegovi vlasnici. Ako objavljeni sadržaj nekoga vrijeđa ili netko smatra da mu nije mjesto na stranici, javite nam se i brišemo! Za moguće ukore ne odgovaramo! - poručuju. Nepoznate autore stranice profesor Hajdarović prije dva dana prijavio je policiji.

vecernji.hr

Vezani članci