Što su vodeći američki špijuni izvještavali o Maksu Luburiću, Titu i Arafatu

Vidi originalni članak

Jedan takav dokument zasigurno je izvješće iz 1986. godine koje tematizira veze Jugoslavije i Palestinske oslobodilačke organizacije. Jugoslaviji, kao jednoj od vodećih članica Pokreta nesvrstanih, bilo je teško stalno i iznova definirati što znači biti nesvrstan između zapadnog i istočnog bloka, piše Jutarnji.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brzi bijeg Beogradu je stanje otežavala činjenica da Jugoslavija nije bila neka afrička ili azijska država, daleko od neuralgičnih točaka konfrontacije Zapada i Istoka, nego se nalazila u Europi, graničeći s državama NATO saveza i Varšavskog pakta.

Treći, nesvrstani svijet, bio je daleko slabiji od zapadnog i istočnog bloka u svakom pogledu. Njegove članice bile su međusobno mnogo heterogenije po nizu karakteristika nego što je to bio slučaj u zapadnom i istočnom taboru. Kao takve, bile su podložnije utjecajima jednog ili drugog bloka, iako su, generalno gledajući, više naginjale Istoku, s obzirom na to da je velika većina njih nastala kao posljedica dekolonizacije, a različiti oblici socijalizma činili su im se kao rješenja za brzi bijeg iz siromaštva i zaostalosti.

Kao što je jugoslavenski režim, a prije svega Tito dok je bio na životu, u unutarnjoj politici izmjenjivao periode čvrste kontrole te popuštanja stege, tako su se i na vanjskopolitičkom planu izmjenjivali periodi intenzivnijeg približavanja sad jednome, sad drugome polu. Jedno od vanjskopolitičkih opredjeljenja koje je Jugoslaviju odgurivalo od Zapada bila je i potpora matici PLO-a i Jaseru Arafatu.

Tako je konstatirano da veze Beograda i matice PLO-a daju Zapadu solidne temelje da optuži Jugoslaviju za podršku terorizmu. Podsjeća se kako je jugoslavenska vlada u prošlosti imala sporadične kontakte i s radikalnijim palestinskim frakcijama, a kontakte prakticira i s južnoafričkom organizacijom SWAPO (Jugozapadna afrička narodna organizacija iz Namibije), zatim ANC-om (Afrički nacionalni kongres, čiji je član bio i Nelson Mandela) i PAC-om (Panafrički kongres, koji se izdvojio iz ANC-a).

Jugoslavija je u spomenute veze ipak uložila malo, kada se napravi usporedba s njenom diplomatskom podrškom, materijalnom pomoći i pružanjem vojne obuke matici PLO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovori s Arafatom

Predviđalo se da bi Beograd, zabrinut zbog nedavnih kritika sa Zapada, možda odlučio ograničiti kontakte barem s nekima od ovih grupa, a možda i postati oprezniji u dogovorima s Arafatom.

Međutim, nije se vjerovalo u promjenu temeljne naravi veza s PLO-om u bliskoj budućnosti niti pretvaranje Jugoslavije u pouzdanog saveznika Zapada nasuprot palestinskim ekstremistima. Tako je navedeno kako su u posljednjih nekoliko tjedana vodeći jugoslavenski dužnosnici ponavljali da je Arafatov PLO "jedini legitimni predstavnik palestinskog naroda".

U Beogradu je boravio Abu Jihad (Halil Al Wazir), Fatahov zamjenik vojnog zapovjednika i sudionik brojnih antiizraelskih terorističkih operacija, te se susreo s jugoslavenskim ministrima obrane, vanjskih poslova i još nekim visokim dužnosnicima. Jugoslavenska podrška PLO-u nije poljuljana čak ni za vrijeme otmice kruzera Achille Lauro, koju su izvršili članovi PLO-a. Pritom je stradao jedan Amerikanac, a Abu Abbas, optuženik za planiranje otmice, prebjegao je iz Italije u Jugoslaviju.

Osim diplomatske podrške, SAD i Zapad zabrinjavale su informacije kako Jugoslavija nastavlja s pružanjem vojne obuke pripadnicima PLO-a, što se događa još od ranih 80-ih. Jordanski tisak citirao je palestinski izvor iz Ammana, koji kaže da osoblje Palestinske oslobodilačke vojske dobiva vojnu obuku u Jugoslaviji.

Ipak, Beograd je, nakon terorističkih napada na aerodromima u Rimu i Beču 1985. godine, osudio Abu Nidala, bivšeg člana Fataha i osnivača organizacije Fatah: Revolucionarno vijeće. Međutim, nije se isključivao nastavak tajnih, bliskih kontakata, u slučaju da Beograd zaključi da bi to moglo biti u njegovu interesu.

U pokušaju rekonstrukcije podloge za opisanu jugoslavensku politiku prema PLO-u, podcrtani su neki važniji momenti odnosa Jugoslavije i arapskih zemalja, koji su imali uzlaznu putanju još od kontakata Tita i Nasera ranih 50-ih i osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Jedna od temeljnih poruka izvještaja je ukazivanje na dvostruke standarde Beograda kada je riječ o tretiranju terorizma - s jedne strane Jugoslavija predstavlja utočište i tranzitno područje za članove PLO-a, a dopušta i otvaranje diplomatske misije PLO-a u Beogradu, dok svako toliko upozorava vlade nekih zapadnih država kako joj prijeti opasnost od hrvatskih terorista, koji borave na njihovu teritoriju!

Jedna od najdramatičnijih epizoda u ovome kontekstu zbila se 1978. godine kada su u Jugoslaviji uhićena četiri pripadnika RAF-a (Frakcija Crvene armije), terorističke grupe iz Zapadne Njemačke. Beograd je izručenje uvjetovao njemačkim izručenjem sedam Hrvata i jednog Albanca, koje je držao odgovornima za terorizam.

Do realizacije ponude nije došlo. Kao zanimljivost može se navesti podatak kako su i neke skupine unutar hrvatske političke emigracije, koje nisu previše marile za ideološku orijentaciju eventualnih suradnika i saveznika i koje su sva sredstva, uključujući nasilje, držale opravdanima u borbi za stvaranje samostalne hrvatske države, nastojale stupiti u kontakt i ostvariti suradnju s izvjesnim oslobodilačkim, a za neke terorističkim skupinama.

Među njima je bio i PLO. Kontakti hrvatskih političkih emigranta s bliskoistočnim muslimanskim zemljama postojali su i prije. Štoviše, dio bivših dužnosnika NDH muslimanske vjeroispovijesti našao je utočište u Siriji i Transjordaniji. Vjekoslav Maks Luburić početkom 60-ih također će u nekim arapskim zemljama pokušati pronaći podršku i pomoć.

Potpora PLO-u

Dalje je zaključeno kako Beograd svoju potporu PLO-u vjerojatno doživljava kao snaženje svoje pozicije unutar Pokreta nesvrstanih, s obzirom na to da je on jedan od osnivača te vođa umjerene linije. Posljednjih godina, Jugoslavija je bila na udaru Kube i još nekih zemalja s radikalnim stavom, kao i Moskve, zbog svog navodnog nedostatka u potpori antizapadnih tendencija.

Kubanci su, naime, bili vrlo revni u pomaganju pokreta sličnih PLO-u u svijetu, kao npr. u Kongu ili Boliviji (prilikom čega je stradao i Che Guevara), a pomagali su i arapsku stranu u Šestodnevnom ratu s Izraelom. Njihova je pomoć bila presudna u pobjedi ljevičarskog Narodnog pokreta za oslobođenje Angole (MPLA).

Na ekonomskom polju, Beograd već dugo nastoji zadržati dobar položaj među arapskim državama. Jugoslavija u regiju Bliskog istoka godišnje izveze veći dio od ukupno milijardu dolara vrijedne vojne opreme, a raste i izvor strojeva te lijekova. Znatna zarada dolazi iz suradnje u Iraku i Libiji na raznim civilnim i vojnim projektima, a u posljednjim je godinama Beograd prihvaćao da mu se dio tih usluga plati naftom.

Nastavak pokušaja rekonstrukcije jugoslavenskog držanja u ovome slučaju skrenuo je u potpuno pogrešne vode. Zaključeno je, naime, da jugoslavenska povijest također oblikuje percepciju terorističkih činova.

Stvaranje prve jugoslavenske države bila je posljedica terorističkog čina u Sarajevu, čiji je izvođač imao barem prešutnu potporu nekih elemenata vlade u Beogradu.

Divlja granica

"Moderna komunistička jugoslavenska nacija rođena je u nacionalno-oslobodilačkom ratu - kojega je režimska propaganda prikazala kao borbu epskih širina - u kojem su njemački osvajači percipirali jugoslavenske partizane velikim dijelom kao terorističke bande."

Jugoslaveni i danas slave djela hajduka, Jugoslavena koji su se povukli u brda da bi terorizirali osmanske osvajače između. Nastavljeno je kako je jugoslavensko društvo tolerantnije na nasilje i kao takvo naviknuto na terorističke pokrete više nego društva u zapadnoj Europi.

Iznesena je i crtica od prije nekoliko godina kada je američko veleposlanstvo postavilo detektore metala na ulazima, pa je zapažen iznimno visok postotak Južnih Slavena koji nose oružje. Albanci na Kosovu i dalje prakticiraju krvnu osvetu. Čak su i Hrvati, bliži srednjoj Europi, provodili krvave i brutalne akcije protiv Srba tijekom Drugog svjetskog rata, a Srbi im vraćali milo za drago.

Nema sumnje kako su stoljetna iskustva različitih sukoba i nasilja naroda, pa nacija na promatranome području ostavila traga na narodni folklor, pa u nekoj mjeri i na mentalitet. Autori zaboravljaju i instituciju Vojne krajine, teritorija čije je društvo bilo izuzetno militarizirano i naviknuto na različite forme nasilja.

Isto tako, nema sumnje da su sukobi tijekom Drugog svjetskog rata na području Jugoslavije bili iznimno krvavi i kompleksni, ponekad rat svakog protiv svakoga, rat koji je čak razdvajao i najmanje obiteljske jedinice.

Međutim, takva su slična iskustva imali i narodi na Zapadu, od američkog Rata za nezavisnost, pa francuskih revolucionarnih zbivanja, preko recimo talijanskih karbonara, a sudionika groznih zločina u Drugom svjetskom ratu nije nedostajalo ni na Zapadu.

Našavši se na vlasti, jugoslavenski su komunisti pripadnike otpora - križare, četnike itd., nazivali bandom. Isto tako, sastavljači izvještaja zaboravljali su kako je i SAD najveći dio svoje povijesti imao "divlju granicu" i kako je jedan dio njegova stanovništva na tome području prakticirao različite forme nasilja kao sastavni i normalni dio života.

Presudna odrednica u kreiranju politike prema PLO-u bili su državni, ali i ideološki interesi. Nekada čak ni ideologija nije bila na prvome mjestu, kao kada je Tito, kojeg je Staljin odbacio i ugrožavao, obustavio pomoć grčkim komunističkim gerilcima kako bi postao prihvatljiv Zapadu.

Ustaški pokret

Ekskursi u povijest nastavljeni su u obrazlaganju kako je Beograd zabrinut poradi terorističkih napada u Jugoslaviji, ali i na njena predstavništva i građane u svijetu, a kao početna točka uzeto je ubojstvo kralja Aleksandra u režiji Ustaškog pokreta i VMRO-a.

Tadašnji su jugoslavenski komunisti bili oduševljeni kraljevom smrću, a sukladno Kominterninoj politici dvije godine prije čak su pozdravili tzv. Velebitski ustanak, također u režiji ustaša. Pretpostavljeno je da Beograd vjerojatno razmišlja kako bi mogao spriječiti terorističke napade nekih grupa, poput Abu Nidalove, tako što surađuje s njima.

Nadalje, postoji mogućnost da se jugoslavenski obavještajci nadaju kako bi suradnjom s nekim terorističkim grupama mogli dobiti informacije o pripremanju napada na Jugoslaviju, koje bi takve grupe mogle prikupiti.

Namjera nekih hrvatskih emigrantskih skupina da kontaktiraju Palestince već je spomenuta, a u ovome kontekstu indikativna može biti informacija kako je organizacija TRUP (Tajne revolucionarne ustaške postrojbe) nabavljala plastične mine od Alžiraca, koji su brzo prekinuli suradnju s objašnjenjem kako ne žele raditi protiv Jugoslavije, s obzirom na to da ih ona pomaže u ratu protiv Francuza.

Stanica terorista

Nakon ove analize, izloženi su primjeri još nekih pritisaka na Jugoslaviju (kao iz Italije i Austrije), koja je prepoznata kao stanica terorista na njihovu putu prema Zapadu.

Beograd je bio prisiljen barem donekle utišati nezadovoljstvo, pa je čak ponudio i svoju definiciju terorizma. Prema njoj, nasilni činovi počinjeni na teritorijima koji su predmet sukoba, poput Zapadne obale, trebaju se promatrati kao akcije "nacionalno-oslobodilačkih pokreta", dok se oni počinjeni izvan takvih zona mogu smatrati terorizmom.

U zaključku stoji da su dosadašnji jugoslavenski potezi tek kozmetički i vjerojatno neće zadovoljiti većinu zapadnoeuropskih država, premda se nije držalo izglednim značajnije povezivanje s nekom terorističkom grupom iz zapadne Europe.
Beograd će nastojati dokazivati kako radi na obuzdavanju međunarodnog terorizma, ali

neće ići toliko daleko da oslabi svoje veze s arapskim svijetom. Jugoslavenska vojna i diplomatska pomoć matici PLO-a će se nastaviti, bez obzira na Zapad.

Ako se u bliskoj budućnosti sudare interesi Zapada i PLO-a, kao što je bio slučaj u Abu Abbasovoj aferi, Jugoslavija će se vjerojatno svrstati na stranu terorista, računajući da će veze sa Zapadom popravljati kasnije.

Vezani članci