Srbijanac izumio uređaj koji štedi do 50 posto goriva?!

Vidi originalni članak
Uz to, kako kaže, njegov izum emisiju štetnih plinova, poput ugljen-monoksida, smanjuje skoro tri puta u odnosu na klasične suvremene motore.

Kako je Tanjugu izjavio Pešić, kome ovo nije prvi pronalazak, uređaj je prošao brojna ispitivanja na Mašinskom fakultetu u Nišu čiji su rezultati veoma ohrabrujući pa ga uskoro očekuje i serijska proizvodnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Zanimljivo je da su rezultati ovog uređaja bolji na starijim motorima, koji se najviše i voze na našem području. Tako sam ugradnjom ovog uređaja na starom traktoru ‘IMT' uspio ostvariti uštedu goriva od preko 50 posto što je zaista izvanredan rezultat, priča Pešić.

- Reaktor se ugrađuje u ispušni sustav motora. Sastavi dio je i posuda u koju se sipa destilirana voda koja je neophodna za rad reaktora, a ugrađuje se i sustav termootpornih crijeva i specijalni usisnik koji se montira u usisnu granu automobila, kaže on i dodaje da su rezultati također impresivni i kada je riječ o emisiji štetnih plinova.

- Za vrijeme rada motora imate mnoštvo plinova koji nastaju, koji su zapaljivi, a ne koriste se za dobivanje energije u samom motoru. Ovaj uređaj potpomaže da i ti plinovi budu spaljeni u samom cilindru motora tako da na ispuhu skoro da nema nikakvog dima. Prilikom ispitivanja na Mašinskom fakultetu u Nišu emisija ugljen-monoksida u motoru u kome je ugrađen reaktor od 9 postotaka, smanjena skoro tri puta na 3,14, objašnjava Pešić, koji je završio Elektrotehničku školu u Nišu i studirao na Elektronskom fakultetu u Nišu.

Piroćanac Zoran Jovanović je prije tri mjeseca instalirao reaktor u svoj automobil "Renault Scenic".

- Prva stvar koju sam primijetio je da auto ima dosta veću snagu. Potrošnja u gradskoj vožnji u Beogradu gdje radim je oko 6,3 litara na 100 kilometara, a riječ je o dizel motoru snage 1.900 kubika, kaže Jovanović.

Vezani članci