Samo u BiH: Ljetovanje od sedam dana otplaćuju cijelu godinu

Vidi originalni članak
No, po tradiciji, bh. građani koji uspiju izdvojiti novac za ljetovanje u vrijeme teške ekonomske situacije, i ove godine najviše će birati najekonomičnije destinacije na obali Jadrana.
- Prodaja aranžmana za sada ide dobro, ali bez znatnijeg pomaka u odnosu na prethodne godine. Imamo ponudu za nekoliko popularnih destinacija, poput Turske, Egipta, ali najpopularnija je Hrvatska. Pojedini građani BiH interesirali su se i za zanimljiva krstarenje Mediteranom, a najniža cijena je približno 250 eura - rekli su iz „Relax Toursa" za Avaz.
Uzimajući u obzir pojedine ponude, za jedan dan polupansiona na različitim turističkim destinacijama cijene se kreću od 40 do 120 KM po osobi. Prosječna cijena ljetovanja za četveročlanu obitelj za sedam dana u Hrvatskoj, naprimjer, iznosi minimalno 1.280 KM (u lipnju ili rujnu), dok je ta cijena u srcu sezone (srpanj, kolovoz) viša od 2.000 KM.

I "Centrotours" je već odavno objavio ponudu za brojne turističke destinacije i ljetovanja. Iako u ponudi imaju egzotična putovanja u Dubai, Tajland, Maroko, za bh. građane spremili su tri osnovne destinacije: Turska, albanski Drač i jadranska obala (Crna Gora, Hrvatska i Neum).

- Crna Gora snizila je cijene u odnosu na prošlu godinu. Povoljan je i Neum, gdje polupansion košta od 65 do 115 KM. No, većina naših klijenata odlučuje se za "ljetovanje na rate". Za naše klijente imamo mogućnost otplate od šest mjesečnih rata, kao i razne vrste popusta - rekao je Muamer Lutvić, direktor „Centrotoursa".

Cijene hotelskih aranžmana, računajući troškove četveročlane obitelji u hotelima s četiri zvjezdice, skoro da su iste kada su u pitanju hrvatska i turska obala. Za ljetovanje na antalijskoj rivijeri četveročlana obitelj u prosjeku treba izdvojiti od 2.400 maraka i više, dok za slične hotele u Hrvatskoj aranžman košta od 2.000 KM pa naviše u srcu sezone.

- S letovima u Tursku krećemo 9. lipnja i ostalo je još samo devet slobodnih mjesta. To su specijalne ponude za prve letove u Tursku koja je jedna od top europskih destinacija za ljetovanje. Mnogo su uložili u turizam prethodnih godina. Početna cijena je od 650 KM i kreće se do 2.500 KM, u ovisnosti o dužini aranžmana - kazao je Lutvić.
Veliki broj naših sugrađana, zbog poslovnih obaveza, a mnogo više zbog nedostatka financijskih sredstava, odlučuje se na vikend-aranžmane na Jadranu koje po veoma povoljnim cijenama nude turističke agencije, piše Avaz.

- Za one koji žele nakratko pobjeći od svakodnevnog stresa i posla, pripremili smo vikend-aranžmane. Veoma popularni su i jednodnevni izleti u Neum i Zaostrog po cijeni od 29 KM - kazao je Lutvić

Vezani članci