Samo 10 minuta dovoljno za tragediju

Vidi originalni članak

Automobili, puni staklenih površina koje se brzo zagrijavaju na suncu, postaju izvor opasnosti, piše Večernji list BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom vožnje koristan dodatak je klima-uređaj, no što se događa dok se automobil ne pokrene, odnosno stoji na suncu?

Smrtni slučajevi

Gotovo 750 djece umrlo je u proteklom desetljeću jer su ih odgovorni ostavili u zatvorenom automobilu koji je čak u nekim slučajevima bio parkiran u hladu.

Godišnje u SAD-u umre u prosjeku tridesetak djece jer su ostavljeni sami u automobilima koji se, nakon nekog vremena, pretvaraju u kipuće pećnice. Mediji i društvene mreže već su godinama prepune upozorenja i propagandi da se djecu i kućne ljubimce ne ostavlja u automobilu dok se "odrađuju obveze".

Djeca su, naime, osjetljivija na promjene temperature nego odrasli, lakše se zagriju i mnogo se teže ohlade. Također, nisu u stanju napustiti automobil ako im nije dobro. Kada je 25 °C vani, temperatura u automobilu, koji stoji na suncu, može se popeti na 37 do 48 °C, a kada su vani 32 °C u, automobilu zna biti i 70 °C, i to u samo 10 minuta, upozorila je PETA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva visoka temperatura može dovesti do oštećenja mozga i toplinskog udara.

Istraživanje ADAC-a

Stručnjaci njemačkog automobilskoga kluba ADAC napravili su istraživanje koje pokazuje brz i ekstremni rast temperature u parkiranim automobilima.

Na suncu, pri vanjskoj temperaturi od 28 stupnjeva, parkirana su tri identična automobila - jedan s potpuno zatvorenim prozorima, drugi s jednim otvorenim prozorom oko pet centimetara, treći s dva otvorena prozora (po 5 cm). Alarmantni rezultat!

U sva tri slučaja, temperatura u automobilu porasla je već nakon 30 minuta na oko 50 °C. Nakon sat vremena, vrijednosti su već dostigle oko 57 °C. Ako su ovakvi rezultati u situacijama kada je vanjska temperatura "svega" 28 stupnjeva, može se samo pretpostaviti posljedice na prostorima, poput naših, gdje se živa na termometru često približi podioku s brojem 40.

U Hercegovini se nerijetko bilježi i više od 40 u hladu. Postaje jasno koliko je važan izbor povoljnog mjesta za parking u hladu vodeći računa o promjeni položaja sunca tijekom dana.

I još važnije: Nikada ne ostavljajte djecu ili kućne ljubimce same u vozilu na suncu. Posljedice mogu biti tragične, pokazali su to mnogi slučajevi smrti djece zatvorenih u vozilu na suncu.

Vezani članci