Više od 70 država zatražilo od Facebooka podatke privatnih osoba

Vidi originalni članak

Gotovo polovina tih zahtjeva dolazi iz Sjedinjenih Država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Facebook je primio više od 25.000 zahtjeva za podatke u prvih šest mjeseci ove godine, od čega je od 11.000 do 12.000 uputila američka vlada, a odnose se na od 20.000 do 21.000 korisnika, prema takozvanom izvješću o transparentnosti koje je u utorak objavila društvena mreža, javlja HRT.

Facebook je predao podatke za 79 posto zahtjeva iz SAD-a. Indija je na drugom mjestu, sa 3 245 zahtjeva koji se tiču 4.144 korisnika. Facebook je odgovorio na 50 posto tih zahtjeva.

Neki su zahtjevi bili povezani s kriminalom i s nacionalnom sigurnošću, istaknuo je Facebook, ne navodeći druge potankosti. I dalje činimo pritisak na američku vladu kako bi omogućila još veću transparentnost u svezi s tim zahtjevima, pa i u svezi s posebnim brojčanim podatcima i s vrstom zahtjeva na polju nacionalne sigurnosti, rekla je mreža.

Facebook obećava da će objaviti nove informacije o SAD-u čim za to dobije zakonsku mogućnost.

Američke tehnološke tvrtke pod pritiskom su nakon otkrića o američkom programu praćenja komunikacija PRISM-u pomoću kojega je američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) od njih dobila tisuće digitalnih podataka o korisnicima interneta. Te su se tvrtke, kao i Facebook, potrudile objaviti potankosti o tim zahtjevima američke vlade kako bi umirile svoje korisnike i klijente. Slične informacije objavile su i tvrtke poput Googlea i Microsofta.

Vezani članci