Spremni su 'upasti' i u vašu kuću, kako se zaštititi?!

Vidi originalni članak

... o tome kako su hakeri sada spremni 'upasti' i u vašu kuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjava to činjenicom da je sve više uređaja koje imamo u kući spojeno na internet, i najavljuje da bi to moglo osloboditi pristup 'cyber kriminalcima' da pažnju preusmjere upravo na te uređaje, poput termometra, hladnjaka, nadzornih kamera i televizora.

Naprimjer, on upozorava da bi haker bio u stanju instalirati određeni program u vaš termometar i tako kontrolirati temperaturu zraka u vašem domu sve dok mu pod ucjenom ne uplatite određeni iznos novca.

Isto tako bi mogao upasti u vašu nadzornu kameru kako bi upoznao vaš raspored kretanja i znao kada vas može opljačkati. Hakeri koji su razotkrili preljubnike opet prijete Iako se oko pojma 'haker' stvorio stereotip da se radi isključivo o kriminalcima koji svoja znanja zloupotrebljavaju dok sjede u mračnoj prostoriji osvijetljeni samo računar, jasno je da će malobrojni s takvim vještinama uistinu činiti zlo ljudima.

Ipak, ako bi se htjeli zaštititi od takvih upada u vaš dom, TechInsider.io je nabrojao nekoliko savjeta:

1. Pobrinite se da promijenite korisnički naziv i lozinku na svakom uređaju koji ga ima, uključujući i rutere, računara i račune. Neka svaki ima jedinstven naziv i šifru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. 'Osvježite' sve software na svim stvarima na kojima ih imate. Recimo, vaš 'pametni mobitel' vam vjerovatno često nudi 'software update' opciju pa ju probjate ne ignorirati. Također to možete napraviti i s ostalim uređajima, a upute su gotovo sigurno došle uz njih ili se nalaze na službenim stranicama proizvođača.

3. Budite oprezni s lokacijama na koje postavljate uređaje koji sadrže osjetljive podatke. Nikad prije naše informacije na mobitelima, računarima i raznim računima nisu bile u ovakvoj opasnosti od razotkrivanja. To možemo čuti kao vijesti u kojima netko primjerice otkrije da mu je 'probijena' web kamera na laptopu pa ga je neko s druge strane gledao kroz nju. Zbog toga je dobro pripaziti na lokaciju takvih stvari kako ne bi otkrili osobne informacije o sebi.

Vezani članci