Facebook: Djeca prijete, psuju, osnivaju izbore za najružnijeg učenika

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Ni činjenica da je sve poruke mržnje i nasilja T-HT prijavio policiji nije zaustavila uvrede na račun Mateja Lulića.

Oko 20% djece doživjelo je neki oblik nasilja putem interneta u posljednjih nekoliko mjeseci u Hrvatskoj, a taj postotak jednak je i za Slavoniju. Kontinuiranom zlostavljanju izloženo je bilo 10% mališana. Otkrilo je to UNICEF-ovo istraživanje u sklopu programa prevencije elektroničkog zlostavljanja “Prekini lanac!”, piše portal dalje.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naslje putem socijalnih mreža


– Djeca najčešće doživljavaju nasilje preko Facebooka i sličnih mreža. Oko 20% djece koja imaju svoj profil na nekoj socijalnoj mreži doživjelo je da ih je netko povrijedio ili osramotio – kaže Martina Tomić Latinac iz UNICEF-a.


Nasilnici organiziraju izbore za najdeblje ili najružnije dijete u školi, osnivaju se grupe mrzitelja određene osobe, otkrivaju tajne, “lijepe” golišave fotografije.

– Žrtve se osjećaju potišteno, usamljeno i neshvaćeno. Neka djeca to neće prepoznati kao nasilničko ponašanje, nego kao kritiku koju nisu zaslužili. Ili se plaše da odrasli to neće smatrati zlostavljanjem – ističe.

Roditelji se žale na zlostavljanje

Elektroničko nasilje sve je učestalije jer su takvi mediji djeci sve dostupniji. Više od 95% djece u Hrvatskoj ima računalo, a oko 85% internet. Prijetnje, uvrede, klevete, iznošenje osobnih ili obiteljskih prilika su, ističu u UNICEF-u, kazneno djelo. Djeca do 14 godina nisu kazneno i prekršajno odgovorna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija u takvim slučajevima razgovara s počiniteljima, obavijesti Centar za socijalnu skrb, a proslijedi se i izvještaj Općinskom državnom odvjetništvu za mladež – ističe Maja Marić iz PU osječko-baranjske.

Policiju alarmiraju i škole, kojima se roditelji požale da su im djeca zlostavljana. 

dalje.com

Vezani članci