e-BONTON Ako ti zahtjev za prijateljstvom nije prihvaćen - prihvati to!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Učitaj samo slike koje bi i tvoja mama odobrila. Uskladite privatni i virtualni život - pivo je sigurno ukusnije iz čaše nego iz notifikacije. Facebook je ogledalo korisnika...

Gore navedeno samo su neke od novovalnih mudrosnica objedinjenih u knjižici (ne digitalnoj, nego "pravoj" papirnatoj, pače, tvrdo ukoričenoj!) naziva "e-bonton", koju je ovih dana tiskao Hrvatski Telekom d.d. Knjižica kojoj je svrha unaprijediti lijepo ponašanje na društvenim mrežama donosi skup pravila koje su pisali korisnici FB-a i Twittera, a selekciju je radilo reprezentativno stručno povjerenstvo, u čijem je sastavu i dr. Mirjana Krizmanić, psihologinja. Zanimljivo, autorica hit-izdanja nije članica ni jedne društvene mreže.
- Podržavam bonton općenito, pa sam tako rado sudjelovala i u odabiru materijala za ovo izdanje, u čijem su stvaranju participirali ljudi širokog dobnog raspona, a ja sam definitivno najstarija! Dobar odgoj i lijepo ponašanje važno je u svim segmentima društva; vidite, vršnjačko nasilje koje je u porastu posljedica je upravo manjka dobrog odgoja. Treba učiti kontrolu emocija, što bih svakako predložila i hrvatskim političarima - podvukla je naša sugovornica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativu unaprjeđenja virtualnog bontona pozdravlja i novinar Ivo Šćepanović, autor prve knjige na svijetu pisane uživo putem Facebooka (roman "Facebook kao oružje"). No, Šćepanović je skeptičan glede ishoda, a drži i da bi izdanje bilo učinkovitije u digitalnoj formi, jer se obraća mahom on-line korisnicima.

- Društvene mreže i virtualno komuniciranje odraz su stvarnog svijeta, ali još brutalnijeg, jer korisnici imaju mogućnost vrijeđanja anonimno ili iza lažnog profila. Recimo, u Švedskoj je ukinuta mogućnost komentiranja ispod novinskog teksta na portalu zbog zloporabe i neprimjerena vokabulara, dok u Engleskoj webmasteri prate one koji učestalo vrijeđaju, a neke pogrdne riječi poput "niger" automatski se brišu. Bojim se da izdanje HT-a neće donijeti ništa posebno, no svejedno, dobar pokušaj - smatra Šćepanović.

Izvor: slobodna dalmacija

 

Vezani članci