Psihologija koja se krije iza igara koje volimo

Vidi originalni članak

Jedan od glavnih razloga zašto blackjack privlači igrače jeste to što je to možda jedina igra u casinu u kojoj su šanse za pobjedu na strani igrača. Psihologija blackjacka je takva da i najmanja distrakcija može izbaciti iz kolosijeka igrača i promijeniti pobjednički u gubitnički ishod. Suština je u tome da budete dobro raspoloženi i da imate pozitivan stav. Igrati blackjack i biti uspješan znači eliminisati bilo kakve sumnje ili strahove od gubitka. Ukoliko imate lošu rundu, ostanite smireni i nastavite igrati strateški. Ukoliko napustite svoju strategiju nakon što u jednoj ruci izgubite, to će vam biti loše dugoročno. Shvatite da ukoliko imate dvije loše ruke zaredom, to ne znači da će i sljedeća biti ista - ostanite pozitivni i nemojte kinjiti sebe ako izgubite. Pozitivan stav i bistar um su fundamentalni u psihologiji blackjacka. Treba znati i kada stati na loptu i završiti igru. Blackjack je mentalna igra - što ste više fokusirani, bolje ćete proći. U današnje vrijeme, kako biste se okušali u ovoj igri ne morate igrati za stolom u tradicionalnom casinu, već to možete uraditi i iz udobnosti vašeg doma, preko kompjutera ili mobitela. Online možete pronaći i savjete koje nude stručnjaci i upoznati se sa blackjack strategijama, prije nego što uplivate u ove vode. Profesionalci svoju spremnost dovode do perfekcije prije nego što započnu igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo da se igra online ili uživo, šah je također igra koja ima iznimnu psihološku pozadinu. Svi ponekad znamo uživati u partiji šaha sa prijateljima, nerijetko nam se posreći da pobijedimo, ali da li zaista razmišljamo o tome kako se do pobjede dolazi? Šta šahistu čini ekspertom? Oni u svom dugoročnom pamćenju imaju pohranjene brojne konfiguracije a prema potrebi ih prizivaju u radno pamćenje kako bi pronašli adekvatno rješenje problema sa kojim se susreću na šahovskoj ploči. Oni su svjesni svih mogućnosti ali svjesni su i prijetnji, pa zbog toga uvijek razmišljaju nekoliko poteza unaprijed. Poenta je u tome da  predvidimo sljedeći potez svoga protivnika. U tome nam može pomaći mašta i intuicija, odnosno mentalne predodžbe potencijalnih odnosa među figurama i dotadašnje iskustvo. Kao i u svakom sportu, u šahu je veoma bitna psihološka priprema igrača. Protivnik sa mnogo pobjeda može nam "uliti strah u kosti", a to je jako pogrešno. Svoju pažnju ne treba usmjeriti na protivnika, već na otvaranje, taktike, vrebanje prilika i ostale strategije, sa ciljem povećanja samopouzdanja. Što je vaše samopouzdanje veće, veće su i šanse da ćete ostvariti pobjedu. Dakle, kao i u blackjacku, bitno je eliminisati strah i imati pozitivan stav prilikom igre, od samog početka pa do kraja - bez obzira na uspone i padove.

Naposljetku, dodatni ali ne i manje bitan savjet: suzdržite se od alkohola, ostanite hidrirani i dobro jedite. Kada je vaše tijelo sretno, vaš mozak će bolje funkcionisati te ćete biti uspješniji u spomenutim igrama.