Ovo je najprljavija stvar u vašem domu koju koristite svakodnevno

Vidi originalni članak

Vjerovali ili ne, spužva za pranje suđa prljavija je od daske toaletne školjke u vašoj kući. Philip M. Tierno, klinički profesor mikrobiologije i patologije na Sveučilištu u New Yorku, tvrdi kako je prljavija čak i od kante za smeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spužva je puna rupica u kojima se zadržava sva prljavština prilikom čišćenja pa čak i nepoželjni mikroorganizmi. Prilikom pranja posuđa, komadići hrane ostaju u pukotinama. Spužva ostaje mokra i polako se suši, a na svakih 20 minuta razvija se nova bakterija", navodi Tierno.

Američki profesor navodi kako se i na opranim tanjurima, ako se peru prljavom spužvom, talože bakterije jer ih voda i tekućina za pranje ne uništavaju. Nakon svakog pranja suđa spužve bi trebalo dezinficirati.

Najbolji način

Tierno tvrdi da su za dezinfekciju najbolji izbjeljivači s klorom. Smjesa se pomiješa s vodom u odnosu 1:9 i stavi u mješavinu 10 do 30 sekundi. Tako se unište svi mikroorganizmi. Spužva se zatim izvadi, iscijedi i ostavi sušiti.

Bakterije se mogu ukloniti i ako se spužva uroni u čistu vodu, stavi u mikrovalnu pećnicu i tako drži dok voda ne proključa, zatim se ostavi da se osuši. Idealno bi bilo kada bi spužvu za pranje posuđa mijenjali svakih desetak dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor: dnevno.hr

Vezani članci