FOTO/VIDEO  Novi tip GPS antena povečava točnost u urbanom području

Vidi originalni članak
Novi tip antene trebao bi poboljšati točnost u urbanim područjima, pa čak i u zatvorenim prostorima. Dosada je problem bio u tzv. "multipath efektu" kada bi se signali iz satelita reflektirali od zgrade i na taj način zbunili navigacijski sustav.

"Multipath je glavni izvor smetnji GPS-a u gradovima i zatvorenom prostoru", tvrdi David Last, bivši predsjednik britanskog Kraljevskog Instituta za navigaciju. "Ništa drugo ne uzrokuje toliko ozbiljnih pogrešaka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VRay je novi tip antene koji uklanja smetnje, a razvijen je od strane Instituta za tehnologiju Američkog ratnog zrakoplovstva i Locata korporacije iz Australije.

Prijašnje "beam-forming" antene bile su skupe i prevelike sa zasebnim radio prijemnikom za svaki element antene, zbog čega je bio korišten samo u vojne svrhe. VRay ima jedan prijemnik koji se velikim brzinama prebacuje između nekoliko desetaka elemenata antene. Dizajn će biti manji, jeftiniji i jednostavniji za razliku od prethodnih. Iako su prototipovi VRay-a još uvijek glomazni, plan je smjestiti antene u razini krova od vozila te stvoriti prijenosne verzije unutar kaciga.

Izvor: discovery.com