Sutra je Sveti Nikoli

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Draga djeco!

Napišite i pošaljite svoje pismo svetom Nikoli. Slobodno mu recite koliko ste bili dobri i ove godine i kome ste sve pomagali. I, naravno, svoje skromne želje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča nam kaže da je sv. Nikola živio u davna vremena u šumi, pored jednog sela gdje su živjela i bogata i siromašna djeca. Bogata su bila jer su imala roditelje koji ih vole, dovoljno hrane i prijatelje. Ali nisu imala igračaka a ni obuće. Samo jedan par čizmica. Ipak su djeca vrijedno svaki dan čistila i pazila svoje čizmice, a na Nikolin imendan bi ih posebno lijepo ulaštila i stavila u prozor. A Nikola bi navečer prolazio i u svaki prozor u kome je bila lijepa čizmica stavio bi jednostavnu drvenu igračku koju je sam napravio. Ali, godine su prolazile i Nikola je bivao sve stariji. Više na svoj imendan nije mogao ići u selo i donositi igračke, a mame nisu htjele da im djeca budu tužna ako ujutro nađu praznu čizmicu. I zato je svaka mama u tom malom selu stavila u čizmicu ono što je našla u kući. Kako su bili siromašni, to su bile jabuke, orasi, bomboni zamotani u šarene papiriće. A djeca su se probudila i bila sretna jer su već imala dovoljno igračaka a slatkiši su ih razveselili.
Vrijeme je da pripremite darove za blagdansko jutro Svetog Nikole. Ne zaboravite na zlatnu šibu.

I zato, djeco, svakako navečer uoči blagdana očistite svoje cipelice ili čizmice ili čarape u obliku čizmice i obavezno ih stavite u prozor!

I svima vama koji nosite ime Nikola, Nikolina, Niko, Nina, Nikica čestitamo imendan!

A vi, dragi roditelji!

U danima oko blagdana Sv. Nikole porazgovarajte s djetetom o siromaštvu i bogatstvu, davanju i primanju, igrama, igračkama, nagradama i kaznama vašeg djetinjstva, naravno imajući u vidu njegovu dob i spoznajne mogućnosti. Možda još negdje čuvate svoje stare slike, igre, igračke... Podijelite ih s djetetom. Njemu će biti drago saznati da ste i vi nekad bili mali, a obiteljska prošlost dat će mu sigurnost pripadanja. Ispričajte priče o dobrim ljudima i dobrim djelima, a možete i zajedno pripremiti nešto što možete odnijeti u Caritas ili nekom drugom kome je potrebno, i tako djelom pokazati radosti davanja i milosrđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme je da pripremite darove za blagdansko jutro Svetog Nikole. Ne zaboravite na zlatnu šibu. Ona simbolično pokazuje da kazna stiže uvijek kada pustimo zlu da se "razmaše", ali i da nam je uvijek stalo do djeteta takvog kakvo jest, čak i kada se loše ponaša. Darovi se za taj blagdan po skromnosti i jednostavnosti razlikuju od darova za Božić. Tradicionalno bi to trebali biti uglavnom razni slatkiši: bomboni, čokoladice, orasi u ljusci, neko voće (jabuka, naranča, smokva), olovke, šarene gumice ili neke druge sitnice koje će razveseliti malene.

coolinarika.com

Vezani članci