Pet razloga zašto biste trebali djetetu dopustiti psa

Vidi originalni članak
Mnogi ljudi vole životinje, ali nikada ne bi posjedovali jednu. Istina je, pogotovo, psi sa sobom nose mnogo odgovornosti i bića su koja će vas pratiti narednih desetak godina.

Djeca često dođu u fazu kada žele kućnog ljubimca, a roditelji nikako to ne žele omogućiti. Međutim, zbog ovih ćete 5 razloga razmisliti još jednom o dlakavom prijatelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Psi čine vaše dijete sretnim
I to ne samo na površinskog razini. Psi su doista bića koja štite djecu od samoće i spriječavaju rizik od depresije. Uvijek su tu za vašu djecu, mogu se zajedno igrati, a pas i čuva vaše dijete. Psi umanjuju stres i smiruju djecu, a ona se osjećaju voljeno i sretno.

2. Pomažu u očuvanju zdravlja
Pas zahtjeva aktivnost, a to automatski znači da i vi i vaša djeca morate biti fizički aktivni. Duge šetnje mogu imati samo pozitivan učinak na zdravlje kao i provođenje vremena na svježem zraku. Djeca će manje vremena provoditi ispred ekrana, a više u društvu svog psa vani a to će ga naučiti da istinski zavoli aktivan život.

Osim toga, djeca koja odrastaju uz pse imaju manju mogućnost pojave alergija i astme.

3. Razvijaju osjećaj odgovornosti
Djeci ponudite da dobiju kućnog ljubimca samo uz uvjet da igraju ulogu u životu psa. Možda neće shvatiti sve odmah, ali vi ga polako uključujte u njegu i brigu oko životinje. Šetanje, redovito hranjenje, čuvanje psa kod kuće i pranje razvijaju osjećaj odgovornosti kod vašeg djeteta i uče ga organizaciji vremena. Djeca razvijaju vještinu stvaranja prioriteta pa će tako prije nego što izađu s prijateljima prvo prošetati ljubimca.

4. Psi umanjuju tjeskobu
Određene vrste pasa imaju učinak na anksiozu pa su tako izrazito dobre za mentalno zdravlje vašeg djeteta. Maženje i provđenje vremena sa psom izaziva otpuštanje hormona oksitocina. Oksitocin je hormon koji olakšava tjeskobu i umiruje ljude, a zbog toga će vaše dijete biti bolje i u drugim aspektima života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Zabavno je
Ljubimci su ogromna promjena u životu, a pogotovo u životu djeteta. Odrastanje uz kućnog ljubimca sasvim je drugačije. Uvijek je netko tu za igru i za razgovor, a jednostavno sve postaje zabavnije uz najboljeg, dlakavog prijatelja.

Dopustite svom djetetu da ima posebnije odrastanje, a i vi ćete jednako uživati u tom procesu.