Broj pobačaja znatno smanjen u razvijenim zemljama, drugdje bez promjena

Vidi originalni članak

Oko 56 milijuna pobačaja obavi se godišnje u svijetu, a brojka se znatno smanjila posljednjih godina u razvijenih zemljama, dok je ostala na otprilike istoj razini u zemljama u razvoju, kaže se u studiji objavljenoj u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snižavanje broja pobačaja u razvijenim zemljama može se prije svega pripisati smanjivanju broja u zemljama istočne Europe, kaže se u studiji koja je objavljena u britanskom medicinskom časopisu The Lancet.

Između 1990. i 2014., stopa namjernih prekida trudnoće u razvijenim zemljama smanjila se s 46 na 27 na 1000 žena u fertilnoj dobi (15 do 44) zahvaljujući lakšem pristupu kontracepcijskim sredstvima.

Najveće smanjene zabilježeno je u istočnoj Europi, broj se smanjio s 88 na 42.

U središnjoj Europi broj abortusa smanjio se s 39 na 26 na tisuću žena, u sjevernoj Europi s 22 na 1, a u sjevernoj Americi s 25 na 17 tijekom istog razdoblja.

U zemljama u razvoju gdje kontracepcijska sredstva nisu tako dostupna, stopa abortusa ostala je na otprilike istoj razini kao i u ranijem razdoblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gilda Sedgh s Instituta Guttmacher u New Yorku, koja je koordinirala studiju, rekla je da se više od "80 posto neželjenih trudnoća dogodi kod žena koje nemaju pristup modernim metodama kontracepcije, a dobar dio tih trudnoća završi abortusom".

Stručnjaci kažu da je između 2010. i 2014. najviša stopa pobačaja zabilježena u Latinskoj Americi gdje je 32 posto trudnoća završilo namjernim prekidom. U tom području više zemalja ima vrlo restriktivne zakone o pobačaju.

Kao što pokazuje slučaj tih zemalja, zakoni ne smanjuju broj namjernih prekida trudnoće već navode žene da odlaze kod nestručnih osobe na opasne zahvate.

Hina

Vezani članci