Napravite zdravu zamjenu za gotove sokove pune šećera

Vidi originalni članak

Sokovi koje ste pripremili kod kuće neusporedivo su bolji od kupovnih imitacija iz trgovina. Tako ćete moći paziti na njihov sastav - nećete dobiti proizvod s dodanom soli i šećerom i sa smanjenim udjelom vlakana. Domaći su pripravci svježiji, a to znači da su hranjive tvari i vitamini sačuvani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući najnovijim sokovnicima, sada iz sastojaka možemo dobiti mnogo više nego prije samo nekoliko godina. Stoga je priprema sokova kod kuće brza i laka, a nutritivno gledano takvi su sokovi vrlo bogati i hranjivi.

Celer listaš jedan je od nezaobilaznih sastojaka zdravih napitaka i može se dodati mnogim sokovima. U skromnom korjenastom povrću nalazi se jedan od najbogatijih izvora alkalnih minerala iz vrta. Upotrebljavate li organski uzgojeno povrće, ne morate ga guliti, osobito ako je mlado i meko.

Za ljetne vrućine predlažemo vam recept za ledeni napitak od salate i bobica iz knjige "Alkalni sokovi & smoothieji" autora dr. Stephana Domeniga u izdanju Školske knjige. Ovaj sok savršena je zamjena za gotove napitke prepune šećera i umjetnih boja i okusa.

Ovaj ledeni napitak pripremljen je od ukusne hrskave salate i ljetnih bobica. Bobice neka budu vrlo zrele. Kupite više nego što vam je potrebno, a ostatak zamrznite kako bi vam uvijek bile pri ruci. Napitak možete pripremiti od zamrznutog voća ili od svježeg voća s dodatkom leda.

Sastojci za ledeni napitak od salate i bobica:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- 4 lista salate romane (ili druge vrste zelene salate)
- ½ malog krastavca
- 2 stabljike celera listaša
- 75 g miješanog bobičastog voća, npr. jagoda, malina i kupina
- 125 ml hladne vode

Priprema:

Listove salate stavite u blender. Krastavac ogulite i krupnije narežite te dodajte salati. Bacite bobice koje su izgubile boju. Vodu i bobice stavite u blender i miksajte minutu dok smjesa ne postane glatka. Ulijte u čašu.

Izvor: zadovoljna.hr

Vezani članci