Napokon objašnjeno zašto su muški nosevi veći od ženskih

Vidi originalni članak
Razlog tome je što muškarci imaju veću mišićnu masu od žena, što zahtijeva više kisika za izgradnju i održavanje. A veći nosevi unose više kisika.

Istraživanje koje je nedavno objavljeno u časopisu "Physical Antropology" temelji se na analizi facijalnih promjena na 38 individua (20 muškaraca i 18 žena) europskog porijekla u dobi od 3 godine do sredine 20-ih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanjem je utvrđeno da su čak i kada su u pitanju tijela iste veličine, muški nosevi veličinom različiti od ženskih.

Iako su prethodna istraživanja sugerirala kako je veličina nosa uvjetovana tjelesnom masom, nedavno je, međutim, utvrđeno kako do promjena dolazi u pubertetu, kada muškarcima zbog povećanog rasta mišićne mase treba sve više kisika, dok u ženskom tijelu raste masa masnog tkiva.
Sada znamo zašto su neandertalci imali veći nos

Studija istraživača sa Sveučilišta u Iowi objasnila je da veći nos znači da više kisika može biti udahnuto za opskrbu gladnih mišića. Ovo također objašnjava i zašto je nos modernog čovjeka manji od nosa naših predaka, primjerice neandertalaca, kojima je vjerojatno bilo potrebno više kisika za odražavanje mišićne mase, piše Business Insider.

Net.hr

Vezani članci