U zemljama EU kažnjiva uporaba mobitela tijekom vožnje

Vidi originalni članak
Sposobnost je koncentracije manja, a samim time dulje je i vrijeme potrebno za reakciju vozača i onda kada vozač razgovara uz hands-free uređaj, ali takva uporaba mobilnog telefona u većini zemalja ipak nije zabranjena.

Istraživanja su, naime, pokazala, da hands-free uređaji i opcije glasovnog biranja brojeva uklanjaju ometanja fizičke prirode jer vozač uređaj ne mora uzeti u ruku i ne treba gledati u njega, ali i dalje dok telefonira ne razmišlja o vožnji nego o temi razgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazne se od zemlje do zemlje bitno razlikuju, što je razumljivo jer se i standard građana razlikuje, piše agencija Vlm. Najnižu kaznu za uporabu mobitela tijekom vožnje plaćaju vozači koje u tom prekršaju policajci uhvate na području Mađarske ili Češke.

U Mađarskoj je propisana kazna od 36, a u Češkoj od 38 eura. No, možete proći i skuplje jer gornja je granica u Mađarskoj 78, a u Češkoj 95 eura. Najnižu jedinstvenu kaznu za vozače koji telefoniraju tijekom vožnje ima Njemačka, u kojoj kazna iznosi 40 eura. Deset eura više nemarnom će i razgovorljivom vozaču naplatiti prometni policajci u nama susjednoj Austriji. U Sloveniji je isti prekršaj "težak" 120 eura.

Kazna u francuskoj iznosi 135 eura, a 155 eura kazne propisano je talijanskim zakonodavstvom. S obzirom na jako loš standard u toj zemlji, iznenađuje podatak o propisanih 100 eura kazne za uporabu mobilnog telefona tijekom vožnje u Grčkoj. Najveća kazna ipak je propisana u Španjolskoj, gdje zbog telefoniranja tijekom vožnje možete ostati bez 200 do 300 eura.

U usporedbi s tim iznosima, hrvatska kazna od 500 kuna ili 65,33 eura čini se niskom. U svakom slučaju nije zanemariva realna opasnost od izazivanja prometne nesreće, kao što nisu zanemarive ni kazne. Ako ipak zgriješite na cesti, nije u svim zemljama jednak ni princip naplate kazni.

Dok se u pojedinim zemljama za plaćanje kazne za prometni prekršaj na licu mjesta odobrava popust, primjerice 50 posto u Sloveniji i 30 posto u Španjolskoj, u nekima veću kaznu ne možete platiti prometnom policajcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Austriji policija može na mjestu naplatiti kaznu do 50 eura, a za veću kaznu vozač ostavlja depozit te preostali iznos uplaćuje na pošti ili u banci. U Njemačkoj se kazne mogu platiti na licu mjesta. U Francuskoj se plaća u banci, a u Bugarskoj i Mađarskoj putem uplatnice.

urbancult.hr

Vezani članci