FOTO/VIDEO  Microsoft LUMIA 950

Vidi originalni članak

U jednu ruku riječ je o modernom novom uređaju koji donosi revolucionarni pristup kojim pametni telefon možemo pretvoriti u računalo, a u drugu ruku, ponajviše zbog izgleda i izrade uređaj nam je djelovao retro. O čemu mi to pričamo saznajte u nastavku.
Retropriča
Onaj osjećaj retrouređaja Microsoft Lumia 950 pobudila nam je svojim izgledom i izradom baziranom na plastici. Dakle, u vremenu kada većina proizvođača svoje premium telefone iz vrha ponuda odijeva u aluminij, staklo i druge premium materijale, Microsoft je odlučio Lumia 950 odjenuti u plastiku. Pod prstima neosporno je osjetiti razliku ako primjerice uzmete Sony Xperia Z3 ili Z5 ili pak Samsung Galaxy S6 u korist potonjih modela. Microsoft Lumia 950 XL jednostavno odaje dojam povoljnijeg uređaja. Da ne bi bilo zabune, sam osjećaj nije povezan i s kvalitetom, pa je unatoč "jeftinijem" dojmu Microsoft Lumia 950 XL čvrst i kvalitetno izrađen uređaj koji se doima izliven kao od jednog komada materijala. Retroosjećaj pobuđuje odvojiva stražnja maska koju gotovo već godinama nismo vidjeli (Sony i Apple ovakvu mogućnost nemaju već godinama, a njima se pridružio i Samsung). Sada kada smo imali prilike ponovno vidjeti mogućnost izmjene stražnjeg poklopca (ili popularno maske), uvjerili smo se u praktičnost ovakvog pristupa: u slučaju oštećenja - masku je lagano zamijeniti, a i trošak je nizak; u slučaju da vam dojadi boja uređaja - promjena maske je jeftino rješenje; nema potrebe za zaštitnim kućištima uređaja; svi priključci i utori su ispod poklopca - nema nikakva vratašca, "iglica" za otvaranje utora i slično. Najveći benefit je svakako promjena baterije koja je ovdje moguća prelako. Iako je retro, stražnja strana uređaja krije i nešto potpuno moderno - izvrstan fotoaparat. Fotografije se snimaju u rezoluciji 20 megapiksela i naprosto su - izvrsne! Boje i oštrina, snimanje u mraku i općenito kvaliteta snimka - sve je među najboljima na mobilnim telefonima.
Snažno i moćno uz Windowse 10 Mobile
Iako vanjština možda ne odaje takav dojam, ispod vanjštine Microsoft Lumia 950 krije pravu zvijer u sebi. Za brzo izvođenje aplikacija Qualcomm Snapdragon 810 koji uparen uz 3 GB radne memorije predstavlja izvrsnu platformu za bezbrižan i fluidan rad. Zaslon je AMOLED uz 5,7 inča dijagonale i QHD (1440p) rezoluciju, a oduševljava izvrsnom oštrinom i kalibracijom boja te nevjerojatnom interpretacijom crne. Interna memorija je solidnih 32 GB, a uz utor za microSD kartice bit će zadovoljeni i oni kojima treba više prostora. Novost je i novi USB standard Type C koji donosi novi priključak i bolje performanse. Od svih danas standardnih tehnologija (WiFi, A-GPS, Bluetooth, NFC, FM Radio), jedna od zanimljivih koja nam je doslovno zapela za oko je - skener šarenice oka! Osim skenerom, moguće je munjevito otključati telefon, pa tako iako nema skener otiska prsta, tu je skener oka! Windows 10 Mobile donosi još jedan retrodetalj - naziv operacijskog sustava. Naime, ovo Mobile podsjetilo nas je na početke Microsofta s mobilnim sustavima pa je tako nakon Phone inačica (Windows 8.1), ponovno vraćen naziv Mobile. Sustav je poslovično fluidan, i to se nije promijenilo ni u ovoj inačici. Animacije su gotovo identične, neke su blago izmijenjene i traju nešto dulje nego na konkurentnim operativnim sustavima, a upravo ta brzina (odnosno sporost) izvođenja svakog prijelaza je i neka manja mana.
Telefon kao računalo uz Continuum i dock
Transformacija telefona u računa krije se u aplikaciji Continuum. Ako ste pomislili da kupnjom ovog telefona možete zaboraviti na klasično računalo - varate se. Naime, Continuum je odličan koncept koji će sigurno jednog dana i dovesti do simbioze računala i telefona u jednom uređaju, no u ovome trenutku to ipak nije. Na poseban dock koji smo dobili uz Lumia 950 moguće je priključiti miš, tipkovnicu, monitor, vanjski disk i slično te u njega umetnuti telefon koji tada postaje računalo. Ovaj pojam računalo najviše se očituje u uredskim poslovima poput stvaranja dokumenta, e-maila te surfanja, međutim, cijeli sustav nisu punokrvni Windowsi 10 nego mobilna inačica razvučena na veliki zaslon. Aplikacije također moraju biti posebno prilagođene za ovakav način rada, tako da u globalu - dobivamo jedan oblik računala, no uz ograničenja njegove primjene. Bez obzira na to što radimo na velikom zaslonu, telefon nam je uvijek dostupan i na raspolaganju, a sustav na velikom vanjskom zaslonu odvija se neovisno o zaslonu telefona. Odličan koncept koji još čeka svoja usavršavanja i koji pokazuje smjer u kojem bismo mogli ići u budućnosti. Cijena u Vipnetu, koji nam je ustupio uređaj na test, kreće se od 199 kuna jednokratno na pretplatu u tarifi XL+ (210 kuna mjesečno) plus otplata od po 100 kuna mjesečno na rate. Ako pak želite samo uređaj, njega je moguće kupiti za 5500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci