Apple ulaže milijardu dolara u kinesku konkurenciju

Vidi originalni članak
Appleov izvršni direktor Tim Cook navodi kako su se na taj potez uz ostalo odlučili i zbog boljeg razumijevanja kineskog tržišta. Za Didi Chuxing, ranije poznatog kao Didi Kuaidi, to je najveća investicija u povijesti.

Didi Chuxing ima više od 11 milijuna vožnji dnevno, što znači da mu tržišni udjel doseže 87 posto. S druge strane, američki Uber teško se probija na kinesko tržište, pa je nedavno priznao da na tom tržištu godišnje gubi više od milijardu dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cook je u priopćenju istaknuo kako vidi velik potencijal u budućoj suradnji Applea i Didi Chuxinga, a transakciju smatra i prilikom za bolje razumijevanje ukupnog kineskog tržišta.

Appleove ambicije u Kini narušene su nedavno kada su kineski regulatori tržišta ugasili njegove online usluge s književnim i filmskim sadržajima, objašnjavajući to strogim pravilima o tome što se može objavljivati online, prenosi Hina.

Taj je potez bio težak udarac za Apple kojemu je Kina za niz proizvoda drugo najveće tržište, odmah iza američkog.

Apple je u prvom tromjesečju ove godine zabilježio prvi pad prihoda na godišnjoj razini od 2003. i prvi pad prodaje iPhonea od kada taj pametni telefon postoji, a Kina je pritom označena kao naročito slaba točka koja je pridonijela tom padu.

Vezani članci