Široki Brijeg: Franjevačka galerija organizira izložbu pod nazivom »66«

Vidi originalni članak

...(International council of museums) organizirala je manifestaciju koja povezuje sve muzeje svijeta ponudivši intrigantnu temu »Muzeji i sporne povijesti: govoriti neizrecivo o muzejima« (Museums and contested histories: saying the unspeakable in Museums).Ovo je jedinstvena mogućnost da se organiziranjem raznovrsnih aktivnosti progovori o preporučenoj temi na način koji muzeje i ostale kulturne institucije transformira u angažirane posrednike između neizrecivoga i zbiljskog identiteta baštine o kojoj skrbimo. Imajući u vidu cjelokupnu današnju situaciju u kojoj se nalazi Herceg Bosna, BiH, a i njezina povijest, očito je da je vlastitom zbiljnom identitetu potrebna neopterećena i istinita slika prošlosti k njegovom ozdravljenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega ovoga je Franjevačka galerija na Širokom Brijegu kao pandan predloženoj općoj temi odlučila organizirati izložbu pod nazivom »66« koja oživljuje tragične događaje iz Drugoga svjetskog rata u kojima je ubijeno 66 hercegovačkih franjevaca. Izložba će se održati 18. svibnja u vremenu 18.00 - 00.00. Sadržavat će ostatke crkvenog posuđa nakon što su jugokomunisti opustošili samostan i crkvu, predmete koji su pronađeni uz ubijene fratre te likovne vizualizacije akademskih umjetnika na ovu temu.

Spomenuta izložba komunicira s prošlošću kako bi se sadašnji trenutak bivstvovanja osvijestio i oslobodio od emocionalnih trauma. Franjevačka galerija ovom izložbom pokušava osigurati stručnu platformu za komunikaciju o neizrecivom u cilju otkrivanja zbiljskog identiteta iz vlastitog nasljeđa.

Vezani članci