Regionalni projekt 'Tri kraljice' oživio duh srednjovjekovne Bosne

Vidi originalni članak

Muzej grada Zenice, u prostoru srednjovjekovne tvrđave Vranduk kod Zenice, u kojoj se nalazi i stalna postavka tog muzeja, bio je domaćin centralne regionalne manifestacije "Tri kraljice“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je objasnio direktor Muzeja grada Zenice Adnadin Jašarević, projekt “Tri kraljice“, kojeg su realizirali u saradnji s Narodnim muzejom iz Užica (Srbija) te Radio stanicom Bijelo Polje, zamišljen je kao priča o tri značajne žene, plemkinje, koje su u svoje vrijeme imale značajan uticaj na društvo.

- To su bosanska kraljica Katarina, crnogorska kraljica Mara i srpska carica, odnosno kneginja Milica.

O njima se i dan-danas, stotinama godina nakon njihove smrti, pričaju priče. Znači, te tri žene žive u našim sjećanjima, u našem svjetonazoru i običajima nisu nestale - rekao je Jašarević i dodao da su upravo zbog toga zaslužile da i savremeni autori o njima napišu neobične, nesvakidanšnje priče.

- Da ih se sjetimo, na način koji nikome prije nije pao naum. Nije riječ samo o istoimenoj regionalnoj zbirci priča “Tri kraljice”, koju danas, uz fotomonografiju “Vranduk”, također promoviramo.

Nastojali smo da u tvrđavi bosanskih banova, branigradu, kapiji Bosne dočarati, koliko je to u našoj moći, srednjovjekovnu atmosferu - kaže Jašarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje da su, uz pomoć Western Balkans Funda (WBF), pripremili degustaciju srednjovjekovnih jela, srednjovjekovnih igara, koncert i promociju albuma srednovjekovne muzike, prve u historiji Bosne i Hercegovine, koji također producira Muzej grada Zenice, a koji je predstavio bend “Fugato”.

- Završna manifestacija projekta bit će u našem, gradu Užicu. Mi ćemo organizovati izložbu “Tri kraljice”, tako da ćemo, opet, ostvariti zajedničku saradnju - ove tri ustanove kulture iz tri države. Izložba će biti početkom oktobra - najavila je Slavica Stefanović, direktorica Narodnog muzeja Užice.  

Na zidinama tvrđave predstavljena je i izložba o srednjovjekovnoj Bosni, a u Maloj kuli postavka “Okusi vremena”.  

Vezani članci