Preminuo je Igor Mandić, istaknuti hrvatski književni kritičar, pisac i esejist

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Istaknuti književni kritičar, pisac i esejist Igor Mandić umro je u nedjelju u Zagrebu u 83. godini života, objavio je na svojem Facebook profilu književni kritičar Velimir Visković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Visković napisao u svojoj objavi, Mandić je preminuo u nedjelju oko 18.30 sati. Visković navodi da je Mandić godinama imao srčane probleme, te je imao jako napornu prethodnu noć i slabo je spavao, a u nedjelju poslijepodne mu je odjednom pozlilo, zbog čega je završio u bolnici Sveti Duh.

Poznati novinar, pisac, antologičar, kritičar, esejist i publicist Igor Mandić obilježio je hrvatsko novinarstvo u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Bio je dugogodišnji suradnik mnogih televizijskih i radijskih postaja, a objavljivao je socio-kulturološke feljtone, eseje, polemike i književne kritike. Dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo 2005.

Rođen je u Šibeniku 20. studenoga 1939. godine. Maturirao je na Klasičnoj gimnaziji u Splitu 1958., a diplomirao je 1963. godine na Katedri za komparativnu književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Objavio je od 1970. do danas više od 30 knjiga, što književnih i glazbenih kritika, što knjiga feljtona, eseja, polemika i raznih tekstova, te tri knjige autobiografskih promišljanja i dnevničkih zapisa. U njima je okupio dio od stotina ili tisuća novinskih tekstova, komentara i kritika koje je objavljivao u raznim medijima, počevši od Vjesnika, gdje je radio od 1966. do 1993. i gdje je 2000. kratko obavljao funkciju glavnog urednika.

Od 1993. do 1995. pisao je kulturološke komentare za Slobodnu Dalmaciju, a 1997. prešao u slobodne umjetnike, te je objavljivao u raznim listovima. Posljednjih je godina u Jutarnjem listu objavljivao redovitu kritičarsku kolumnu.

Majka mu je bila iz Premanture i često je tijekom gostovanja na pulskom Sa(n)jmu knjiga znao reći da je dijelom ovdje i domaći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građanke i građani, dobar vam friški dan, smrznut će mi se knjigoljupci i knjigoljupke, ili pak knjigoljupkinje. Oprostite, ali moram staviti šešir, jer čuva glavu, a ja ipak glavom nešto radim. Na opće zgražanje nekih, pozvan sam da otvorim sajam u ime autora. Ako Interliber otvara predsjednik Vlade, onda sam ja valjda predsjednik autora, zvali su me valjda zbog uspjeha moje nove knjige "Predsmrtnog dnevnika", ali sam i dalje živ. Ja sam se rodio među, u i na knjigama. Vezan sam s knjigama od rođenja, jer su uz moj krevet i moje uzglavlje bila djela koja je otac nosio iz knjižare. Moj je otac bio knjižar u Šibeniku, a mater mi je Premanturka, tako da sam polu Istrijan. E mia fu madre, nata Širola, koja me učila čitati, ali nisu slutili da ću se time baviti kroz cijeli život, mislili su da ću biti inženjer ili pak brodski strojar. Pulski Sajam striktno je i dobro vezan uz knjigu, uz promocije autora i ja, kao jedan među njima, dobio sam tu čast da vas ovdje pozdravim i da otvorim ovaj Sajam, kazao je Mandić ističući da mi je i djed po ocu bio iz Kastavštine, pa je vezan uz ovaj kraj. Bilo je to na otvorenju Sa(n)jma knjige 2017. godine

"Dobro da je Pula održala ravnotežu, ustvari nema niti konkurenciju, nema se s kime takmičiti, neki zagrebački sajmovi su puni slikovnica i self help literature, no na kraju ću reći živjeli samo knjigupljupci i knjigoljupkinje", kazao je tada Mandić.

Najprodavanije djelo te 2017. godine na pulskom Sajmu bio je "Predsmrtni dnevnik" Igora Mandića u izdanju V. B. Z.-a, koji je prodan u 198 primjeraka.

Posebno je emotivno bilo na predstavljanju knjige "Oklop od papira: autobiografski saldakonti 1996.-2013." (V.B.Z.) na pulskom Sajmu 2014. godine. Bilo je to na dinamičnoj prezentaciji gdje je autora predstavio Teofil Pančić, a Mandić Pančićevu "39 dana lipnja".

Mandić je tada posebno istaknuo svoju povezanost s ovim krajevima te činjenicu da je dijelom domaći te kako rado voli ovdje doći, i ne samo predstavljati knjige.

Teofil Pančić tada se prisjetio i jednog posjeta Mandiću i njegovoj supruzi i kako je vidio svoju knjigu u njegovoj radnoj sobi, te primijetio da je sve podcrtana i silno ga je zanimalo vidjeti što je to Mandić podcrtao.

Mandić je bio i česti gost Kazališta Ulysses, a na jednoj konferenciji za novinare 2013. godine posebno je pohvalio inicijativu Rade Šerbedžije i prijatelja o pokretanju Kazališta Ulysses. Pri tome je dodao da je ambijentalni teatar - jeb… stvar.

Spomenimo i da je Mandić autor "Bračne kuhinje", a riječ je o briljantnoj bračno-kulinarskoj studiji obilatoj duhovitošću i analitičkom britkošću tako poznatoj i prirođenoj autoru, te vrsnim receptima supruge mu Slavice.

Vezani članci