FOTO  HERCEGOVINA.info u posjeti Vječnom gradu Rimu

Vidi originalni članak
Prema legendi, Rim je osnovao Romul oko 753. godine prije naše ere. On je bio jedan od dvojice braće, sinova kralja Eneja, koje je njihov stric Amulije bacio u košari u Tiber, a pronašla ih vučica i i othranila svojim mlijekom.

Regija Lazio, za koju će svi reći kako je predvorje Rima, proteže se od planina do očaravajuće obale, maslinika i vinograda koji su od pamtivijeka bili izvor obilja za prebogate rimske trpeze i nezaboravne gozbe. Posjet Rimu doživljaj je podjednako uzbudljiv za sva čula, od jedinstvenog putovanja u povijest do praznika za najfinija nepca i nosove. No, spremate li se onamo ljeti, pripremite se za iznimno visoke temperature bez daška vjetra, a osvježenja nema čak ni noću. Neka vas ne iznenade brojni doseljenici koji su posljednjih godina doslovno preplavili Rim. Susrest ćete ih u svakom dijelu grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za obilazak bazilike valja izdvojiti vremena i strpljenja, a poseban osjećaj izaziva Michelangelovo remek-djelo - Pietà!

U vatikanskim kriptama čuvaju se neprocjenjive zbirke sarkofaga, među kojima i onaj svetog Petra, a ondje je pokopan i mnogima Hrvatima najdraži papa - Ivan Pavao II.

Pogled na kupolu renesansnog majstora Michelangela izmamit će obećanje da ćete ponovno doći. Vatikanski muzeji ljubiteljima umjetnosti i povijesti mogli bi oduzeti tjedan dana. Rafaelove odaje, Borgijine odaje, Vatikanska biblioteka, veličanstvena Sikstinska kapela, a na čak 15 dvorana pružila su se blaga pinakoteke, dok je u Muzeju antike najbogatija zbirka klasične umjetnosti na svijetu.

Kolosej, točnije amfiteatar cara Flavija, jedan je od mnogih zaštitnih znakova Rima, a sagrađen je još za Rimskog Carstva. U njemu su se gladijatori borili na život i smrt, a okupljena svjetina klicala im je slaveći okrutnost i krvoproliće. Amfiteatar može primiti čak 50.000 posjetitelja, a borbe su se smatrale vrhuncem društvenih događaja u starom Rimu.

Moramo i upozoriti sve naše čitatelje da je grad Rim pored svoje ljepote postao i veoma opasan grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz našeg iskustva možemo potvrditi da nije preporučljivo hodati u nekim dijelovima Vječnog grada , pogotovo ne u noćnim satima kada je naša ekipa bila na terenu .Ratovi u sjevernim dijelovima Afrike, Bliskog istoka doprinjeli su dolazak velikog broja izbjeglica koji je čini se nerješivi problem za kako Italiju, tako i za cijelu EU .

HERCEGOVINA.info

Vezani članci