Građani u BIH plaćaju najskuplji kruh u regiji

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Stanovnici u našoj zemlji zasigurno plaćaju najskuplji kruh u regiji. Međutim, niže cijene kruha najavljene su u Federaciji, ali ne i u RS-u. Usprkos padu cijena brašna, pekari u RS-u nemaju namjeru u skorije vrijeme formirati nove 'cijene. Tajnik Pokreta potrošača RS-a Dragovan Petrović rekao je kako je kruh, pravljen od brašna tipa 500, u Srbiji jeftiniji i za 40 feninga u odnosu na Republiku Srpsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slična situacija je 1 u ostalim zemljama u regiji, tako da stanovnici RS-a jedu najskuplji kruh u regiji, koji košta i do 1,40 maraka, kazao je Petrović. On je naglasio kako se pekari u RS-u ponašaju monopolistički te žele zaraditi na štetu stanovništva. U RS-u u prethodna dva mjeseca cijene brašna stalno su u padu, a pekari kažu da će cijene kruha sniziti tek kada brašno bude duže razdoblje iznosilo 0,65 maraka po kilogramu bez uračunatog PDV-a. Predsjednik Udruženja mlinara RS-a Zoran Kos rekao je da se cijene brašna kreću od 0,70 do 0,80 maraka po kilogramu bez PDV-a.

"Sadašnje kalkulacije cijene kruha pravljene su kada je brašno iznosilo 80 feninga. U ovoj godini pekari su imali značajne gubitke i ne možemo nikako formirati niže cijene kruha", kazao je predsjednik Udruženja pekara RS-a Saša Trivić za RTRS.

S druge strane, cijene kruha u Federaciji se od sutra snižavaju. Tako je poduzeće Klas Sarajevo najavilo je kako će od sutra, 5. kolovoza maloprodajna cijena osnovnih vrsta kruha, polubijelog i narodnog težine 400 grama tog sarajevskog proizvođača iznositi 1,15 maraka, umjesto dosadašnjih 1,30 maraka. (DL)

Vezani članci