Godišnji odmor produžava život

Vidi originalni članak
... rezultati su istraživanja Univerziteta u Helsinkiju koje je trajalo 40 godina.

Kod muškaraca koji godišnje uzimaju tri tjedna ili manje odmora utvrđena je 37 posto veća mogućnost umiranja, u odnosu na one koji su uzimali četiri tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Neodlazak na godišnji odmor, odnosno nenapuštanje izvora stresa, potpuno je premašilo prednosti zdrave ishrane i fizičkih vježbi, tvrde naučnici - piše "Daily Mail".

Oni koji ne odlaze na godišnji odmor obično ostaju duže na poslu i manje spavaju, što ostavlja velike negativne posljedice po zdravlje.

U studiji se ističe važnost korištenja odmora u potpunosti na godišnjem nivou, odnosno, svih dana na raspolaganju u tijeku jedne godine.

U Velikoj Britaniji, osobe koje rade pet dana tjedno moraju imati najmanje 28 dana plaćenog odmora godišnje.

Francuska ima najdarežljiviji paket odmora u Europi. Radnici u ovoj zemlji imaju pravo na 30 radnih dana godišnje, a rade 35 sati tjedno, što je najkraće u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD su jedina napredna ekonomija na svijetu koja ne garantira svojim radnicima bilo kakav plaćeni godišnji odmor, ali će većina kompanija stalnim radnicima dopustiti 10 dana odmora.

U istraživanju Univerziteta u Helsinkiju sudjelovala su 1.222 srednjovječna muškarca, rođenih između 1919. i 1934. godine.

Oni su uključeni u naučnu studiju od 1974. do 1975. godine i praćeni su narednih 40 godina.

Vezani članci