Festival Slow Food u Torinu

Vidi originalni članak
Pelješki varenik, češnjak iz Ljubitovice i sir prgica čine malu a iznimno reprezentativnu ekipu hrvatskih autohtonih proizvodi koja nas zastupa na najvažnijem međunarodnom gastro-događanju Terra Madre Salone del Gusto 2016 što se u oragnizaciji Slow Fooda od 22. do 26 rujna održava u Torinu.
Jedanaesto izdanje ugostit će brojne delegate i izlagače iz cijelog svijeta, a u sklopu ESSEDRA projekta koji promovira Slow Food bit će predstavljen niz proizvoda s balkanskog područja, među kojima i spomenuti hrvatski autohtoni proizvodi.

Hrvatsku delegaciju predvodi Kinookus - partner ESSEDRA-e, u suradnji sa Slow Food konvivijima Slow Food Dubrovnik, Slow Food Pelješac, Slow Food Zagreb Agram i Malim placom - poznatom malom tržnicom lokalnih i organskih proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pelješki varenik, taj dragocjeni sirup od mošta grožđa autohtone sorte Plavca malog i češnjak iz Ljubitovice, u Torino stižu s prestižnim pečatom Slow Food prezidija koji okuplja autohtone sorte i tradicijske proizvode uzgojene na ekološki i tradicionalan način, snažno povezane s lokalnom kulturom i krajolikom.

Kroz platformu prezidija, grupi proizvođača tradicijskih visokokvalitetnih proizvoda kojima prijeti nestanak pruža se potpora u cilju poboljšanja kvalitete proizvodnje i pronalaženja novih mogućnosti plasmana na nacionalno i međunarodno tržište te im se omogućava promocija proizvoda i umrežavanje. Varenik, za kojeg će Ivo Kara-Pešić, predsjednik Kinookusa i voditelj Slow Food Dubrovnika kazati da je simbol Pelješca, njegove kulture, krajolika i načina života, u fokusu je ovogodišnjeg predstavljanja hrvatskih autohtonih proizvoda.

Prgicu je kao autohtoni proizvod vrijednom predstavljanja prepoznao i na Terra Madre doveo Slow Food konvivij Zagreb Agram u suradnji s Malim placom.

Ne griješi stoga Jelena Mikin, organizatorica Malog placa, kad kaže kako je velika stvar biti dio događanja koje u fokusu ima ideje i vrijednosti koje i Mali plac potiče i u koje vjeruje; vraćanje hrani s izvora, podržavanje malih obiteljskih gospodarsatva, poticanje lokalnog uzgoja, održavanje starih receptura i očuvanje vrijednosti okusa koji nestaju pod pritiskom industrije i komercijalizacije.

Hina