Deset najlakših načina da dobijete posao

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Tjednik Lider prenosi savjete stručnjaka poznatog portala Careerbuilder.com.

1. "Budite savršen kandidat za posao na papiru
Vaš životopis mora sadržavati ključne riječi i postignuća koja su relevantna za određeni posao", kaže Catherine Jewell, autorica knjige Novi životopis nova karijera: Dobijte posao koji želite sa vještinama i iskustvom koje već posjedujete. Pregledajte pažljivo natječaj, te odbacite standardni životopis koji uvijek šaljete i napišite jedan koji je skrojen baš za poziciju za koju se prijavljujete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Održavajte svoje reference aktualnima
Pošaljite brzi e-mail ljudima koji vam daju preporuke i obavijestite ih o poziciji za koju se prijavljujete. Objasnite im koje su specifične vještine i znanja koja se traže za taj posao, kako bi vas mogli podržati na odgovarajući način, kaže Harvey Mackay, autor knjige Upotrijebite svoju glavu da bi dobili posao: Tajne traženja posla koje vam nitko drugi neće reći.

3. Napravite domaću zadaću
Julie Rulis, headhunter u Western Unionu, preporučuje da "istražite poslodavca". Ne samo da treba pregledati web stranicu kompanije i njena financijska izvješća, već ju trebate pretražiti preko Googlea. Upotrijebite Facebook i Twitter na kojima možete saznati dodatne informacije.

4. Budite dosljedni u višestrukim intervjuima
"Prvi razlog zašto tvrtke održavaju više intervjua je da se osiguraju da kandidati predstavljaju konzistentnu i uvjerljivu sliku sebe različitim članovima tima", kaže Mackay. Dok se pitanja na intervjuima mogu i ne moraju razlikovati mnogo, svakako budite točni u predstavljanju svoje prošlosti.

5. Postavljajte pozitivna, inteligentna pitanja
Mackay savjetuje da uvijek treba biti spreman na postavljanje pitanja, dva ili tri koja pokazuju da ste proučili tvrtku i da razmišljate o ključnim pitanjima koja su bitna za tvrtku.

6. Prevedite vašu prošlost u budući uspjeh
Pokažite svoje mogućnosti. Ukomponirajte prave primjere iz vaše radne prošlosti u intervju i kvantificirajte proizvodnju gdje god je to moguće (npr. prodaja se povećala za 10 posto nakon što je moj tim primijenio...).

7. Budite specifični kada govorite o doprinosu koji možete napraviti baš u trenutku razgovora
Prije nego što saznate iznos plaće ili brzinu kojom možete napredovati, potrudite se dokazati svoju vrijednost. Koncentrirajte se na poziciju za koju konkurirate i na to zašto ste baš vi kandidat koji je najprikladniji za posao.

8. Budite simpatični
Započnite intervju na pravi način i dođite na vrijeme. Nasmiješite se ljudima koje sretnete, probajte se opustiti tijekom intervjua i pokažite da ste zabavna osoba koja se lako uklapa.

9. Zatražite posao
Uklonite svaku sumnju koju poslodavac ima o vašem entuzijazmu. Jewell predlaže da završite intervju riječima, "Uistinu bi htio doprinjeti ovoj kompaniji te se nadam da ćete me izabrati".

10. Ostvarite naknadni kontakt
Nemojte sjediti i misliti da će poslodavac zvati ako bude zainteresiran. Rulis kaže da je važno izraziti zahvalnost za pruženu priliku i pokazati uzbuđenost. To bi vas moglo činiti drugačijima od konkurencije.

lider.hr

Vezani članci