Crveni med iznenadio turske pčelare

Vidi originalni članak

... Osmaniye u južnom dijelu Turske, javlja Anadolija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Kada sam otvorio tu košnicu vidio sam med crvene boje. Med iz šest okvira u kojima pčele zatvaraju materijal nakon punjenja medom je u potpunosti crven. Druge košnice sadrže med normalne boje, onakve s kakvom se susrećemo u ovom podneblju. Pokazao sam med drugim pčelarima i svi su bili iznenađeni, kazao je Eser, koji se pčelarstvom bavi skoro desetljeće.

On je dodao kako nikada ranije nije vidio med crvene boje.

Ovaj pčelar je o pronalasku obavijestio nadležnu instituciju koja je uzela uzorke meda i pčela iz košnice, ali i okolnih biljaka kako bi se utvrdio razlog ovog fenomena.

Predsjednik udruženja pčelara iz Osmaniye Emin Gaffaroglu je također kazao kako nikad ništa takvo nije vidio i dodao kako je ta regija bogata različitim vrstama biljaka.

- Prvi put se susrećemo s medom te boje i okusa. Ne znamo gdje su pčele bile pa su donijele takav nektar i proizvele takav med. Izgleda dobar, boja, okus i miris su mu drugačiji. Pčele u potrazi za biljkama mogu otići i do šest kilometara udaljenosti od košnice. Ipak, rezultat će se brzo utvrditi, kazao je Gaffaroglu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor sa lokalnog Veterinarskog fakulteta Adnan Bozdogan je kazao kako je nešto ovakvo vrlo rijetko i da će se nakon laboratorijskih analiza znati mnogo više o ovom medu.

Vezani članci