Čovjek-bager iz Vrgorca iskopao kanal, što nije mogao ni stroj

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Naime, tada je ovaj vrijedni Vrgorčanin iskopao kanal koji ni bager, zbog specifičnosti terena, nije uspijevao prokopati, piše slobodna dalmacija.

- U Australiju sam 1960. otišao trbuhom za kruhom i prvo radio na velikim plantažama duhana, a onda na sječi šećerne trske. To vam je najteži posao, na 40 stupnjeva zna sam mačetom do podne posjeći 20 tona trske i onda utovariti na kamion, dok mi je šećer griza jagodice na prstima. Prijatelju moj, krvav je to kruh - ističe Klaričić. Bilo je i lijepih dana, budući se Miro iskazao i kao dobar nogometaš...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Jedanaest godina igrao sam desnog beka za “Croatiju” iz Inswilada, te jednu sezonu za jedan talijanski klub iz Dimbulaha i sve je to bilo lijepo, no nije se od toga moglo živjeti - priznaje Klaričić.

 Klaričić kao nogometaš ‘Croatije’ (stoji četvrti slijeva)

Iz rudnika s mercedesom

Nakon toga radio je u brojnim rudnicima Australije i Nove Gvineje.

- Tu sam radio sve što je tribalo, od miniranja do kopanja i guranja vagona. Dok sam radio u Wolframu, 1000 metara pod zemljom, izgura sam 148 vagona materijala za osam sati. Tek poslije sam saznao da je to rekord rudnika. U 13 mjeseci u tom rudniku sam zaradio 50 tisuća njemačkih maraka i za to kupio novi mercedes - naglašava Klaričić. Kaže nam, posebno mu je u sjećanju ostao boravak u Novoj Gvineji i druženje s domorocima.

- Tada sam se prvi put susreo s potpuno novom kulturom i stilom života. Za jednu japansku tvrtku radili smo u rudniku zlata. Ti ljudi ne pričaju puno, oni te promatraju i čitaju, pa nakon toga o tebi donose svoje mišljenje. Svako malo su neki plemenski sukobi. Dolaskom bijelaca mnogi od njih počeli su piti, a posebno vole Bacardi - veli Klaričić. Zadnje godine rada Klaričić je proveo u DTMT-u, čiji je vlasnik naš Ličanin Joze Dujmović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 Vrgorčanin Miro s domorocima Nove Gvineje
- Tvrtka ima oko 100 radnika, a kad bi dobili neke veće poslove bilo bi nas i 500. Posao su nam povjeravale i multinacionalne kompanije. Hrvatski radnik i njegov rad su jako cijenjeni u Australiji, samo triba poštivati red i disciplinu.

Moram istaknuti da smo kod našeg čovika imali odlične uvjete, plaću od 35 tisuća kuna, te plaćenu hranu i stan. Zbog toga se nitko nije štedio, svatko je davao svoj maksimum. Eto, ja u 39 godina rada u Australiji na teškim poslovima nikad nisam bio na bolovanju - zaključio je ovaj vitalni umirovljenik.

napisao i snimio mate primorac

Vezani članci