Brus Li i Brandon: Dječak Bin Laden Krupić živi u Sanskom mostu!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Ovaj neizmjerno bitan trenutak za dijete, vaš izbor djetetova imena, zapakirat će ga u jednu životnu cjelinu.

Kada je riječ o imenima za djecu, neki roditelji imaju jasnu ambiciju kako nazvati buduću filmsku zvijezdu, nekima je to samo usputan čin, nekima stvar trenda, a neki u pomoć prizovu svoje pretke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trend davanja neobičnih imena popularan je i u BiH, no u našoj državi nema spomena o zabrani nadijevanja 'ružnih' imena djeci, kao što je to nedavno učinjeno u Rumunjskoj. Zbog sve učestalijih pogrdnih imena općinski rumunjski službenici, nakon što su na snagu stupile izmjene obiteljskog zakonodavstva, imaju pravo odbiti upisati ime novorođenčeta ukoliko smatraju da zvuči loše, piše "Dnevni list".

U matičnim uredima u BiH, inače, navode da su odavno prošla vremena kada su se djeci redovito davala imena predaka, očeva i majki. Česta je pojava da roditelji nadijevaju imena za koja vjerojatno ne razmišljaju hoće li se ona svidjeti i njihovoj djeci, a posebno mogu li im u budućnosti zadati i glavobolje zbog eventualnog izrugivanja okoline.

Iz Federalnog zavoda za statistiku navode kako se nerijetko susreću s imenima filmskih junaka, heroina iz španjolskih sapunica, ali i da ima i onih roditelja koji svojoj djeci imena daju prema robnim markama, vjerskim ličnostima, estradnim zvijezdama.

Primjerice, jedan cazinski roditelj odlučio je kćerku nazvati po londonskoj rijeci Temzi, a u Sanskom Mostu živi i 11-godišnji dječak Bin Laden Krupić dok u Ključu žive Brus Li i Brandon, a u Bihaću Hamlet, Fidel, Huda, Tarzan.

Podaci nadležnih službi u Republici Srpskoj pokazuju da su nesvakidašnja imena u ovom entitetu rijetkost, ali u posljednjih godinu i pol, roditelji mališana nevješto su kombinirali moderno i tradicionalno, pa su djeci davali imena Čarna, Roberto, Samid Teo, Dalta, Tila, Nila. Najčudnije ime koje je ikada dano u RS-u je Isus Hristos Simeun Stanko, ali i Jamesdin ili Juan Antonio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz matičnih ureda u Sarajevu navode da ima nekoliko slučajeva da su roditelji prema junacima TV sapunica ili slavnim ličnostima, ovisno o tome čija je popularnost veća, davali imena djeci. No, ima i onih koji su nadijevali imena po događajima, pa se jedan dječak zove Titanik.

Ramandalajda, Umikulsuma, Rahmetu, Munezehu, Kalanfir, Mutfik, Edber također su neka od imena koja su roditelji dali svojoj djeci.

Vezani članci