Britanci otkrili razliku između bosanske i turske kave, a znate li je vi?

Vidi originalni članak
Iako se u velikom broju zemalja jugoistočne Europe, zapadne Azije i sjeverne Afrike i dalje poslužuje ono što je u svojoj suštini turska kava, u Bosni je priča drugačija.

S britanskim novinarom Sarajevom je putovao i kolega Elif Burgaz, porijeklom Turčin, koji je htio osjetiti okus svog doma pa su sjeli u jedan restoran u turskom dijelu grada. Naručili su tursku kavu, na što im je čovjek stol do njihova rekao kako 'bosanska kava nije turska kava'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Pa se upustio u objašnjavanje. Razlika između turske i bosanske kave je u procesu pripreme. Turci svoju kavu spravljaju tako što je prvo miješaju sa šećerom, a potom stavljaju u hladnu vodu i ostavljaju na vatri da proključa. Bosanska se kava pak stavlja tek kad voda proključa i to na način da se prvo malo vode odlije sa strane, doda se kava i čeka se da prokuha. Kaže se kako prava bosanska kava mora prokuhati tri puta te potom se vraća prethodno odlivena voda. Tako se pojačava intenzitet okusa.

Razlika je i u načinu posluživanja. U Turskoj džezva ne izlazi iz kuhinje dok se u BiH poslužuje upravo iz nje uz čašu vode i kocku šećera ili rahat lokuma.

Bakrena džezva s bosanskom kavom ima još jednu svrhu. Ona puno dulje zadržava toplinu što je vrlo bitno jer se u BiH uz kavu gušta satima.

dnevnik.hr

Vezani članci