Kako biti siguran vozač na snijegu

Vidi originalni članak
manjenje prijemljivosti između kotača i podloge u potpunosti mijenja način na koji se vaše vozilo ponaša, pa je shodno tome potrebno prilagoditi vlastite navike i reakcije za upravljačem

Za početak najbolji savjet koji vam možemo dati za vožnju u zimskim uvjetima jest da izbjegavate korištenje automobila po snijegom zametenim prometnicama ako to nije nužno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i ako ste najsigurniji vozač, uzmite u obzir da su prometnice zasute solju i šljunkom. I jedno i drugo potencijalno uzrokuje štetu na vozilu. Sol nagriza komponente a kamenčići koje bacaju vozila ispred vas mogu oštetiti lak na vašem automobilu pa čak i načeti vjetrobransko staklo.

Ako baš morate ići u promet nikako to ne činite bez propisne zimske opreme. Vjerojatno nije potrebno napominjati da automobili s ljetnim gumama nemaju što raditi na snježnim cestama.

Lance svakako zadržite u prtljažniku, a ako idete na duži put ne činite to bez prethodne provjere stanja ne cestama, rezervne tople odjeće, pune baterije mobitela i napunjene boce vode. Kompaktna lopata i metlica također će vam dobro doći, posebice stoga što ćete morati redovno čistiti automobil od snijega ako ne želite plaćati kazne od 700 kuna.

Vožnja u zimskim uvjetima je jednostavna. Sve treba raditi usporeno i bez naglih kretnji.

Ako osjetite da ste naletjeli na zaleđeni predio - ne paničarite. Kotače usmjerite u pravcu kretanja vozila, te jednom kad povrate prijemljivost skrenite polagano vozilo u željenom smjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuka je držati veće odstojanje od vozila ispred vas, te povremeno isprobati stanje pod kotačima laganim kočenjem. Ne kočite naglo kako biste izbjegli aktiviranje ABS-a što će samo produžiti zaustavni put.

S usponima je malo drugačija situacija i njih treba odrađivati strateški. Ako naglo ubrzanje nije opcija, tada krenite s ubrzanjem na vrijeme i iskoristite inerciju automobila kako biste došli do vrha. Vjerojatno je malo što gore nego zaustaviti se nasred snježnog brijega.

Budite svjesni situacije oko vašeg vozila. Posebnu pažnju obratite na kamione i masivnija vozila poput SUV-ova koji zbog povišenog težišta i viška kilograma nerijetko još teže svladavaju skliske podloge.

Sretno.

Tportal.hr

Vezani članci